Hlavní navigace

Komu patří tenhle dům a tamtem pozemek? Prozradí to online katastrální mapa

20. 1. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce

Český úřad zeměměřický a katastrální nabízí možnost nahlédnout do katastru přímo z prohlížeče. Na této stránce můžete vyhledat vlastníky parcel nebo staveb v celém Česku. Oficiální mapová aplikace je ale nepřehledná a špatně se ovládá. Lepší práci odvedou nástroje třetích stran.

Za zmínku stojí Katastr2 postavený nad mapami Googlu nebo iKatastr, u něhož si podkladovou mapu můžete sami vybrat. K dispozici je základní OpenStreetMap a základní i letecká od Seznamu a Googlu. Na ně se pak promítne mapa ČÚZK. Na standardní mapy v černé, na letecké v bílé barvě.

iKatastr se zobrazením informací o nemovitosti iKatastr se zobrazením informací o nemovitosti

Chcete-li zjistit informace o pozemku nebo budově, tak musíte na vyznačené místo kliknout. V nově otevřeném okně pak uvidíte, komu nemovitost patří (včetně podílu a bydliště vlastníků) a jaký má pozemek výměru.

Katastrální mapy samozřejmě nejsou žádnou novinkou. Ale od nedávna už kvůli zobrazení informací o nemovitosti není třeba opisovat nečitelné znaky Captcha. Stránka se zobrazí rovnou. ČÚZK si ale zcela jistě hlídá počty požadavků z jednotlivých IP adres, aby zabránil automatizovaném vytěžení celé databáze.

Kdo doposud chtěl přístup k registru bez opisování Captcha kódů, musel se složitě zaregistrovat a odanonymizovat. „Zavedení Captchakódů je vynuceno chováním uživatelů, kteří se dopouštějí nezákonného postupu tím, že vytěžují databázi katastru nemovitostí softwarovými roboty. Katastrální zákon a jeho prováděcí vyhláška upravují poskytování údajů z katastru nemovitostí a podle těchto předpisů není vytěžování databáze povoleno (pojem vytěžování je vysvětlen v § 90 odst. 2 zákona č. 121/2000 Sb., autorský zákon). ČÚZK musí takovým uživatelům zakazovat technickými prostředky volný přístup k údajům v databázi,“ píše ČÚZK.

Doplněno: Náš čtenář Ivo nám poradil ještě jednu užitečnou mapu geoportal.cz. Ta kromě vrstvy s katastrem obsahuje i historické letecké snímky, archivní vojenské mapy nebo topografickou mapu.

Byl pro vás článek přínosný?