Hlavní navigace

Končí VIA s procesory x86? Vývoj vyčlení do společného podniku s čínskou účastí

21. 2. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Už je tomu nějaký ten pátek, co jsme naposledy slyšeli něco nového o procesorech firmy VIA, alespoň tedy o těch architektury x86: konkrétně to bylo koncem roku 2012, kdy VIA představila světu své 28nm čtyřjádro. Kdysi významný dodavatel čipových sad a průkopník v oblasti úsporných procesorů dnes jen těžko konkuruje procesorům Intel Atom a AMD Jaguar.

Z Tchaj-wanu nyní přichází zpráva, že VIA přesouvá zdroje související s vývojem x86 procesorů do nově založeného společného podniku. V něm vlastní pouze 20 %, zbylých 80 % kapitálu dodá investiční společnost vlastněná čínskou vládou. S největší pravděpodobností by to znamenalo, že x86 procesory už nebudou nabízeny pod značkou VIA, finanční injekci ale trápící se procesorová divize potřebuje jako sůl.

Řada z vás možná tuší, že ono „převedení zdrojů“ není tak jednoduché. Prvním zdrojem je licence na vývoj a výrobu čipů instrukční sady x86, kterou má VIA od Intelu. VIA má zajisté jiné podmínky než AMD (viz boxík níže), v první řadě tato společnost nikdy nevlastnila vlastní výrobní kapacity, přesto převedení vývoje pod subjekt, který ji bude patřit jen z jedné pětiny, nemusí být pro Intel přijatelný.

AMD mělo údajně mělo ve své licenční smlouvě ustanovení, podle nějž nesmělo vyrábět více jak 20 % své produkce v cizích továrnách, tato podmínka se přetřásala před vznikem Globalfoundries a AMD ji obešlo tak, že navzdory menšinovému vlastnictví si v nově vzniklé firmě udrželo rozhodovací právo.

DigiTimes argumentuje tím, že Intel je vázán dohodou s Federální obchodní komisí (FTC), která mu v roce 2010 zakázala omezovat zdravou konkurenci a prodloužit firmě VIA licenci na sběrnici PCI Express. Za druhé si americký gigant nejspíš nedovolí rozhněvat si čínskou vládu.

Je zde však ještě jeden problém, na který upozorňuje na našem diskuzním fóru uživatel Tralalák. Ačkoliv VIA sídlí na Tchaj-wanu (patří zámožné rodině, která vlastní též firmy Formosa Plastics nebo HTC), x86 procesory pro ni fakticky vyvíjí firma Centaur Technology, kterou VIA odkoupila v roce 1999 a která sídlí v texaském Austinu. Stěhování Centauru asi nepřipadá v úvahu a jeho existence sice vzniku nového vývojového centra v Číně sice nebrání, bez potřebných patentů a licencí by to ale hrstka inženýrů mohla rovnou zabalit.

 

Na závěr musíme připomenout, že Číňané měli údajně o VIA zájem už v polovině roku 2012. Také tehdy zprávu zveřejnil magazín DigiTimes a nakonec z toho nic nebylo, ani tentokrát proto nemůžeme vyloučit, že vše zůstane při starém.

Zdroj: DigiTimes

Byl pro vás článek přínosný?