Hlavní navigace

Konečně klíčenkové PC s integrovaným Ethernetem. A také pasivně chlazené

13. 10. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Počítače v podobě „klíčenky“, kterou lze připojit přímo do portu HDMI na monitoru, se začaly rozšiřovat na platformě Android s čipy ARM. Letos je ale Intel s přístrojem nazvaným PC Stick přenesl i mezi PC s architekturou x86, schopná provozovat operační systém Windows. Jednou ze slabin tohoto a podobných počítačů ale byla absence adaptéru Ethernet pro klasické drátové sítě, tyto klíčenky uměly jen síťování bezdrátové. Alespoň jedno zařízení, u kterého to nebude platit, je ale v přípravě. PC Stick se síťovou kartou chystá čínská firma MeLE, která již pár minipočítačů na platformě Intel vyprodukovala.

MeLE už jedno klíčenkové PC pod názvem MeLE PCG01 mělo a novinka s Ethernetem by z něj měla designem i hardwarem vycházet. Dostane označení MeLE PCG02 a používat má čip Atom Z3735F z 22nm rodiny Bay Trail, který má čtyři jádra Silvermont na taktu 1,33–1,83 GHz. Integrovány budou 2 GB paměti RAM typu DDR3 a 32GB úložiště typu eMMC 5.0, prostor navíc se bude jako obvykle dát přidat jen kartou microSD ve čtečce. Mašinka bude potřebovat externí napájení portem Micro USB, neboť přísun energie přímo přes HDMI bude Intel podporovat až s procesory, které přijdou po Bay Trailu.

Klíčenkové PC MeLE PCG02 s adaptérem Ethernet
Klíčenkové PC MeLE PCG02 s adaptérem Ethernet (Zdroj: Notebook Italia)

Port RJ-45 pro síť Ethernet bude mít MeLE PCG02 na konci, naproti konektoru HDMI. Jaký adaptér je přesně integrován, není bohužel známo, víme však, že podporována je jen rychlost 10/100 Mb/s, bohužel tedy nejde o gigabitovou síťovku. Důvodem je vedle ceny čipů možná spotřeba, MeLE PCG01 bylo totiž pasivně chlazené (viz minirecenzi na CNX Software), což bude vzhledem ke stejnému šasi asi stejné i zde. Je také možné, že adaptér je připojen přes USB, neboť klíčenka postrádá jeden port Micro USB přítomný u předchůdce. 100Mb/s Ethernet nebude patrně výhra z hlediska přenosových rychlostí. Síť asi často bude rychlejší přes integrované Wi-Fi 802.11n (přístroj jinak bude mít i obvyklý Bluetooth), pro které má jinak tento výrobek také externí anténku.

 

Další konektivita je již obvyklého ražení – k dispozici máte kromě HDMI, použitého k připojení do monitoru, a Ethernetu ještě jeden port USB plné velikosti. Zbývající malé Micro USB je, jak již bylo zmíněno, spotřebováno k napájení. Bohužel neznáme rozměry, takže je možné, že proti první generaci narostly (ta měřila 102 × 49 × 11,5 mm).

Na prodej má MeLE PCG02 být už od příštího měsíce (listopadu) a cena má být 119 USD – v korunách zhruba 2850 CZK, nebo 3450 CZK s DPH. V ceně by zřejmě měla být licence Windows 10, operační systém má být plně aktivovaný. Podle webu Notebook Italia, který zařízení viděl na veletrhu Hong Kong Electronics Fair, se také do budoucna počítá s aktualizovanou verzí této klíčenky, v které bude 14nm čip generace Cherry Trail.

Zdroje: Notebook Italia, CNX Software

Byl pro vás článek přínosný?