Hlavní navigace

Konsorcium World Wide Web chce definitivně skoncovat se slabými hesly

28. 2. 2016

Sdílet

Zdroj: Redakce

Světové konsorcium W3C oficiálně potvrdilo ustanovení pracovní skupiny, která by měla najít novou metodu pro bezpečnější a komfortnější webové přihlašování. Jako nejčastější alternativy se zmiňuje otisk prstu nebo přihlašování pomocí rozpoznání hlasu.

Před tvůrci ale stojí těžký úkol. Nová metoda přihlašování totiž musí být mnohem bezpečnější než aktuální standard počítající s uživatelským jménem a heslem a zároveň musí být jeho implementace stejně jednoduché jako současné varianty.

 

Podobné snahy však už od roku 2013 má aliance FIDO, pod kterou se sdružují celosvětové značky jako MasterCard, Qualcomm či Alibaba. Tato aliance má za poslední dva roky na svědomí API pracující napříč webovými prohlížeči a počítá se krom biometriky také se zašifrovanými USB klíči.

Toto API od aliance FIDO bude také základním kamenem pro nový přihlašovací standard konsorcia W3C, který včera oznámená pracovní skupina má za úkol vytvořit. W3C zatím však neoznámilo, kdy by se měl standard dostat do schvalovacího procesu, ostatně vše je teprve na začátku.

Konsorcium World Wide Web chce definitivně skoncovat se slabými hesly

Zdroj: Softpedia

Byl pro vás článek přínosný?