Hlavní navigace

Kreativní PC budoucnosti podle HP: Sprout pro práci na pomezí virtuálna

2. 11. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Standardní PC jsou tu s námi již dlouho, ba nějak nová nejsou už ani vyhlášení o jejich přicházející smrti či počátku „post-PC“ časů. Tyto řeči se pojily hlavně s tablety a mobily. Zařízení, které by rádo bylo revoluční a přelomové, nyní představila také firma HP. Ovšem její koncept Sprout nemá PC odsunout na smetiště dějin, spíše jde o jakési nové pojetí staré idey stolního počítače se specializací na kreativní činnosti.

V základu jde o počítač typu all-in-one s operačním systémem Windows 8.1, jakmile se ale dostaneme k perifériím, všechno je jinak. Místo klávesnice a myši máte před monitorem na stole dvacetipalcovou dotykovou podložku, která umí registrovat až dvacet kontaktů naráz. Jelikož jde o „kreativní“ počítač, je samozřejmě doplněna i stylusem (Adonit Jot Pro). Na tuto podložku umí ale Sprout zároveň promítat obraz, protože v nástavci, který je umístěn nad obrazovkou, je zabudován DLP projektor. Při práci na podložce tedy zároveň dostáváte zpětnou vazbu (na propagačním videu je nicméně patrná jistá nevýhoda – vaše ruka vrhá na plochu pochopitelně stín).

Kreativní PC budoucnosti podle HP: Sprout pro práci na pomezí virtuálna
HP Sprout: obyčejný počítač s neobyčejným způsobem ovládání

Tím nicméně HP neskončilo. Kromě projektoru je nahoře umístěna ještě sestava kamer založená na technologii RealSense 3D od Intelu, která umí také digitalizovat vaše pohyby, takže k ovládání přímo používáte ruce. Kromě konvenční kamery s rozlišením 14,6 megapixelu (zhruba odpovídá počtu pixelů na „5K“ monitorech) je zde ještě senzor hloubky a celek je tak schopný digitalizovat prostorové objekty, které umístíte na podložku, a registrovat i vaši manipulaci s nimi. Tato funkce by měla umožňovat s „polapeným“ předmětem dále pracovat virtuálně na počítači.

Na tomto hardwarovém základě hodlá HP rozvinout pomocí různých softwarových aplikací (přímo od firmy samé i od třetích stran – měl by pro ně existovat obchod Sprout Marketplace) ekosystém nazvaný „blended reality“. Volně bych to asi přeložil jako „splývající realita“, čímž se asi myslí prolnutí reality a virtuálna. V tomto prostředí by pak bylo možné provádět různé výtvarné či technické činnosti. Jako logický doplněk Sproutu pak HP nabídne i vlastní 3D tiskárnou HP Multi Jet Fusion 3D, která pak váš výtvor opět materializuje do reálného světa.

Co se technických specifikací týká, počítač samotný je standardním PC s čtyřjádrovým procesorem Core i7-4790S (tedy žádné ořezávátko) na taktu 3,2–4,0 GHz s 8 GB paměti DDR3. Osazena je mírně nestandardní grafická karta GeForce GT 745A (čip GK107 s 384 stream procesory a 2 GB paměti DDR3, modul MXM) a 1TB hybridní disk (s 8GB SSD cache). Jako obrazovka je použit 23" panel také s multidotykovou vrstvou a rozlišením 1920 × 1080 bodů.

 

Pořídit si tuto hračku (či nástroj) budete moci poměrně brzo. HP již přijímá předobjednávky a fyzicky budou počítače Sprout dostupné už příští týden (9. listopadu/novembra; tiskárna Multi Jet Fusion 3D nicméně přijde na trh až později). Cena je stanovena na 1899 USD, což je v našem skoro 50 000 CZK. Tedy poměrně dost, musíme však pamatovat na to, že jde o sestavu relativně exotických komponent a také na to, že výroba zřejmě nepoběží v nějakých ohromujících sériích, které by cenu zredukovaly.

Osobně jsem docela zvědav, jak velkou díru HP se Sproutem do světa udělá. Tento počítač představuje poměrně slušný odklon od toho, jak normálně pracujeme s PC (pravda, možná by ale bylo lepší srovnávat spíše s pracovními stanicemi), i když klávesnici a myš k němu HP dodává také. Sprout asi neosloví nějakou širokou škálu uživatelů – mohl by na ně ovšem mít nepřímý vliv, pakliže by se podobné koncepce časem prosadily obecněji.

Zdroje: HP, AnandTech

Byl pro vás článek přínosný?