Hlavní navigace

Lenovo ThinkPad P70: dokonalá pracovní stanice nejen pro grafiky (recenze)

13. 3. 2016

Sdílet

Zdroj: Redakce

Design, zpracování a specifikace

ThinkPad P70 je novou mobilní pracovní stanicí od Lenova. Sedmnáctipalcový notebook je dotažen k dokonalosti a nechybí ani pár drobností navíc, jako třeba vestavěná sonda pro kalibraci displeje.

Lenovo ThinkPad P70
Lenovo ThinkPad P70

Design a zpracování

Jak vypadají ThinkPady asi každý ví – hranaté černé plastové notebooky vyztužené hořčíkovými součástmi; stejné šasi se používá dodnes. Přesto se na nových řadách udály podstatné změny. Šasi má jednodušší konstrukci, chybí například dříve používaná očka/háčky zavíracího mechanismu, zmizely kontrolky, změnila se klávesnice i touchpad...

Lenovo ThinkPad P70 Lenovo ThinkPad P70 Lenovo ThinkPad P70 Lenovo ThinkPad P70 Lenovo ThinkPad P70

Dobrou zprávou je, že je provedení stále špičkové. Na základně se nic neprohýbá, těžký 17,3" notebook můžete dokonce zvednout za roh bez jakéhokoli ohybu či zapraskání. Víko také drží velmi kvalitně, má pouze malou vůli v krutu – stejně jako každý notebook. Typicky gumové pásky/sloupky/podložky na spodu notebooku jsou nahrazeny materiálem, který připomíná něco mezi gumou a měkčeným plastem. V důsledku toho notebook není problém posouvat po stole, ačkoli antivibrační vlastnosti zůstaly zachovány.

Povrch přístroje je matný. Víko pokrývá příjemný měkčený plast, základnu klasicky hrubě matný plast.

Notebook otevřete snadno jednou rukou až na 185 °. Klouby nemají vůli a udrží víko i při mírných vibracích.

Hmotnost činí 3,3 kg, což je přijatelná hodnota, obzvláště vzhledem k velkému akumulátoru.

Specifikace

Lenovo ThinkPad P70, černý (20ER000BMC)
displej 17,3" Full HD (1920 × 1080 px), matný IPS, 127 ppi
procesor Intel Core i7-6700HQ na 2,6–3,5 GHz, Skylake, 4/8 jader, TDP 45 W
grafický čip Nvidia Quadro M600M 2 GB GDDR5
RAM 8 GB DDR4 2133 MHz
úložiště 256GB SSD
optická mechanika DVD-RAM
akumulátor 103 Wh
rozměry a hmotnost 416 × 276 × 34 mm, 3,3 kg
OS Windows 7 Professional 64-bit (upgrade na Windows 10 zdarma)
Rozhraní
sítě Wi-Fi 802.11ac, Bluetooth 4.0
USB 4× USB 3.0, 2× USB 3.1 typ C (Thunderbolt 3)
čtečka pam. karet SD
výstupy na monitory HDMI, mini-DisplayPort
další webkamera, 1× 3,5mm jack, 1× RJ-45 (LAN), ExpressCard, SmartCard, čtečka otisků prstů, optická kalibrační sonda, dokovací konektor
Cena a záruka
záruka 2 roky
zapůjčil Lenovo ČR / Fleishman Hillard
cena 70 289 Kč vč. DPH

Klávesnice, touchpad, displej a konektivita

Porty, konektivita, a notebook ze stran

Na levé straně notebooku najdete výdech chlazení, port USB 3.0 (označený jako nabíjecí), mechaniku DVD-RAM a čtečku karet SmartCard. Přední strana je prázdná.

Na pravé straně rozmístěny celkem tři porty USB 3.0, dále kombinovaný 3,5mm jack pro připojení headsetu, slot na ExpressCard, čtečku SD karet, mini-DisplayPort, druhý výdech chlazení a otvor pro zámek. Zadní strana obsahuje zleva a zprava další dva výdechy chlazení, dva porty Thunderbolt 3, resp. USB 3.1 typu C, dále konektor HDMI, síťový konektor RJ-45 s podporou Ethernetu 1 Gb/s a nakonec hranatý napájecí konektor notebooku.

Lenovo ThinkPad P70 Lenovo ThinkPad P70 Lenovo ThinkPad P70 Lenovo ThinkPad P70

Co do bezdrátové konektivity podporuje notebook Wi-Fi 802.11ac v podání síťovky Intel Wireless-AC 8260 a Bluetooth 4.0. Drátovou síťovku realizuje Intel I219-V.

Klávesnice

Klávesnice je stejného typu, jaký známe z IdeaPadů, tedy od firmy AccuType. Hladké prohnuté klávesy mají mírně tužší a průměrně hluboký stisk s jasným překonáním odporu. Psaní není úplně nejtišší, ale nedělá veliký rámus ani při rychlejších úhozech. Podložka nepruží, naopak údery příjemně utlumí.

Lenovo ThinkPad P70
Lenovo ThinkPad P70

Klávesy Home, End, Ins a Del se musely vměstnat mezi kláves F1-12, které jsou ve výchozím nastavení nahrazeny multimediálními funkcemi. Nad numerickým blokem najdete tlačítka pro ovládání zvuku. Jako je na ThinkPadech zvykem, Levý Ctrl a Fn jsou prohozeny. Stejně jako u kláves F1-12 lze tohle v BIOSu přehodit naopak.

Klávesnice je bíle podsvícená ve dvou stupních. Podsvícení prosvítá pouze při pohledu ze strany.

Lenovo ThinkPad P70
Lenovo ThinkPad P70

Touchpad a trackpoint

Touchpad byl výborný. Velká dotyková plocha byla hladká a speciální povrchová úprava zaručuje, že se vám nebudou nijak lepit suché, vlhké ani mastné prsty. Ovládání je přesné a pohodlné. Tlačitka touchpadu jsou zde dokonce tři a mají tichý měkký stisk.

Přítomen je i červený trackpoint s tlačítky nad touchpadem. Jeho používání je také velmi snadné.

Displej

Osazen je 17,3" IPS panel s rozlišením Full HD, tedy 1920 × 1080 px. Displej má jemně matný povrch. Dostupné jsou i konfigurace se 4K panelem.

Na fotografiích si vedle touchpadu všimnete čočky fotoaparátu. Ve skutečnosti jde o vestavěnou kalibrační sondu firmy Pantone. Předinstalovaný software vás každé dva týdny (nebo jak si zvolíte) vyzve ke kalibraci displeje. Nastavíte si barevný profil, který chcete a kalibraci zahájíte zavřením víka notebooku.

Lenovo ThinkPad P70
Lenovo ThinkPad P70

K barvám nemáme co dodat. Přestože naše sonda našla jemné odchylky, dá se očekávat, že hardware na notebooku bude vyspělejší. Displej si navíc sami můžete snadno zkalibrovat podle svých představ, takže v mých očích jsou barvy perfektní. Stejně tak i velmi tmavá černá a tedy vysoký kontrast displeje. Těžko říct, jestli by se nevyužila vyšší intenzita podsvícení, pro běžné používání je ale oněch 250 cd/m2 naprosto dostačujících.

Lenovo ThinkPad P70

Svítivost: 7–251 cd/m2 (stupnice 0–15, 120 cd/m2 mezi 12–13)

Kontrast: 1:659

Měřili jsme kolorimetrickou sondou Datacolor Spyder 3 Express.

Hardware, výkon

Hardware

Procesorem je tu Intel Core i7-6700HQ, čtyřjádro Skylake na 2,6–3,5 GHz. CPU podporuje Hyper-Threading, jde tak o virtuální osmijádro. Maximální spotřeba (TDP) celého čipu činí 45 W.

Lenovo ThinkPad P70

Grafickou kartou je Nvidia Quadro M600M, tedy profesionální grafika s certifikovanými ovladači, kterou využijí zejména ti, kteří se profesionálně zabývají grafikou či renderingem. Karta staví na jádře GM107 se zapnutými 384 z 640 shaderů. K jádru jsou připojeny 2 GB paměti GDDR5 přes 128bitovou sběrnici. Jádro pracuje na 837–876 MHz a paměti na 5012 MHz efektivně.

Lenovo ThinkPad P70

Operační paměti tu je 8 GB pamětí DDR4 na 2133 MHz v jednokanálovém zapojení. Notebook má další tři volné sloty DDR4 SO-DIMM pro až 64 GB DDR4.

Úložištěm je 256GB SSD, konkrétně Samsung MZNLN256HCHP, resp. Samsung PM871 zapojený ve slotu M.2. Přístroj má dva sloty M.2 a šachtu na 2,5" disk.

Lenovo ThinkPad P70Lenovo ThinkPad P70

Výkon

Výkon je vzhledem k danému využití velmi vysoký, svižný a vyvážený. Zda vám stačí daná grafická karta nebo kapacita RAM musíte posoudit podle svých vlastních požadavků.

Na trhu jsou i výkonnější varianty se silnějším procesorem, výrazně silnější profi-grafikou nebo dvěma SSD v poli RAID0. Máte i možnost osazení mobilního serverového Xeonu. Cenovka pak ale také samozřejmě stoupá do neskutečných výšin (i když za to můžou spíše velká SSD a vysoké modely Quadro).

Testy CPU: video a hudba

Poznámka: Procesory a grafické karty nebyly měřeny na přesně srovnatelných konfiguracích.

x264 benchmark HD 3.0

x264 benchmark testuje výkon procesoru při převodu videa v rozlišení 720p s použitím kodeku x264.

x264 FHD benchmark v1.0.1 64-bit

FHD benchmark také používá bezplatný x264, počítá už s 64bitovými systémy a má příjemnější rozhraní. Benchmark si můžete v připraveném vlákně v našem diskuzním fóru.

Převod WAV do MP3: LameEnc 3.99

Dva rozměrné stereo WAV (jeden 201MB, 16-bit/44 kHz, druhý 327MB 24-bit/96 kHz (L. v. Beethoven, Sonate 32 z 2L) jsou převáděny do formátu MP3. Použita je poslední stabilní verze LameEnc, VBR a kvalita extreme. LameEnc využívá instrukční sady MMX, SSE a SSE2.

Testy CPU: fotografie a rendering

Poznámka: Procesory a grafické karty nebyly měřeny na přesně srovnatelných konfiguracích.

Zoner Photo Studio 15 64-bit

V populárním editoru fotografií, Zoner Photo Studiu ve verzi 15, jsem dávkou upravoval padesát 8Mpx fotografií s kompresí JPEG 99. Použil jsem čtyři filtry:

  • Upravit barvy (automatický kontrast)
  • Automaticky vylepšit
  • Odstranit šum
  • Pokročilá změna rozlišení (1024 × 768 px)

Automatické zálohování obrázků jsem vypnul.

Cinebench R11.5 64-bit

Starší verze benchmarku výkonu v Cinema 4D. Výsledek při renderingu na jediném jádru uvádíme spíše jako teoretickou zajímavost.

Nově měříme vše i v Cinebenchi R15 (níže).

Cinebench R15 64-bit

Testy CPU: šifrování a komprese

Poznámka: Procesory a grafické karty nebyly měřeny na přesně srovnatelných konfiguracích.

TrueCrypt 7.1a

Testy pochází z integrovaného benchmarku (Tools, Benchmark), velikost bufferu nastavena na 500 MB. Výsledek je průměr šifrování a dešifrování, započítáváme průměrnou rychlost všech osmi dílčích testů.

WinRAR 4.20 64-bit

Používám zabudovaný benchmark (ALT + B) se zapnutou volbou multithreading.

Testy úložiště

AS SSD Benchmark měří jednak sekvenční i náhodné rychlosti, dále hodnotí úložiště i bodově. Používáme jej pouze pro SSD. Má také subtest Copy benchmark, který se zaměřuje na kopírování vzorku souborů – tento test používáme vždy.

Lenovo ThinkPad P70Lenovo ThinkPad P70

CrystalDiskMark měří výkon úložiště. Zaznamenává jak sekvenční rychlost, tak náhodné čtení různě velkých bloků.

Lenovo ThinkPad P70

 Lenovo ThinkPad P70

HD Tune měří sekvenční rychlost a přístupovou dobu.

PCMark 7, PCMark 8

PCMark 7 je celkem spolehlivý ukazatel praktické rychlosti celého počítače. Do výsledku hodně zasahuje rychlost úložiště – stejně jako v reálném použití.

PCMark 8 je nový nástroj, který nám Futuremark dal k dispozici ještě před jeho uvedením na trh. Funguje trochu jinak – najdete v něm několik sad testů zaměřených na různé využití PC. Sady si můžete i nastavovat podle vlastních představ.

Vždy pouštíme akcelerovanou verzi benchmarku.

Test Storage bych bral s rezervou – benchmark v něm zřejmě zohledňuje, zda má notebook samostatné SSD. Například modely s SSHD drtivě prohrávají proti hybridním zapojením, která jsou na úrovni velikých SSD – realita je ovšem poněkud jiná.

3DMark 11

3DMark 11

Ještě před nedávnem nejnovějším testem grafiky od Futuremarku byl 3DMark 11. Ten už používá DirectX 11 (Shader Model 5.0) a žádnou fyziku pouze pro jednu značku. Nyní Futuremark vydal nový 3DMark (bez číselného označení verze) a my začínáme sbírat výsledky z něj.

Opět používám referenční nastavení a profil Performance (skóre je ve tvaru Pxxxx), 1280 × 720 px.

Opět samozřejmě přikládám i graf s výsledky skóre grafického výkonu.

3DMark (2013)

Nejnovějším benchmarkem od Futuremarku je 3DMark, tentokrát bez označení verze. Jeho velkou novinkou je přítomnost hned čtyř sad testů, z nichž výsledky té nejnižší jsou srovnatelné i s výsledky 3DMarku pro Android a iOS. Ačkoli výsledky vypadají značně divoce a zatím máme k dispozici jen značně omezený počet výsledků, pro informaci sem dávám grafy. Jakmile bude možné sehnat k testu i nějaký top-model konkurence, začnu ze skóre vyvozovat závěry, zatím ale 3DMark v průměrných výsledcích započítán není.

Nvidia GeForce GTX 780M

Testuji vždy s referenčním nastavením, pokud používám benchmark Fire Strike, tak s připojeným displejem alespoň s rozlišením Full HD.

3DMark: Ice Storm

Prvním testem je velmi nenáročný Ice Storm. Krásně plynule jej umí vykreslit i mobilní telefony. Výsledky bohužel nejsou příliš přesně vypovídající.

3DMark: Cloud Gate

Cloud Gate je poněkud náročnější a už vázán na platformu x86 a Windows. S výsledky je to stejné jako u Ice Stormu – staré technologie brání reálnému promítnutí výkonu.

3DMark: Sky Diver

Sky Diver je nová část 3DMarku, která vstupuje mezi Fire Strike a Cloud Gate.

3DMark: Fire Strike

Pekelně náročná část Fire Strike je pravým nástupcem 3DMarku 11. Spouštíme ji v referenčním nastavení a tedy v rozlišení 1920 × 1080 px.

Výdrž, provozní vlastnosti, software

Výdrž, hluk a zahřívání

Procesory Skylake jsou úspornější než jejich předchůdci. Pokroků se dočkala nejen řada U, ale hlavně čipy HQ, které mají konečně kompletní sadu sleep-states. V kombinaci s obřím akumulátorem se tak u ThinkPadu P70 můžeme těšit na velmi solidní výdrž – online na webu téměř 10,5 h.

  • Web (Cnews.cz v Chrome, obnovování každých 20 s, Wi-Fi, jas LCD ~120 cd/m2): 10:23 h

Provozní vlastnosti jsou skvělé. Spotřeba notebooku se i v kompletní zátěži drží pod 100 W a velký chladící aparát tak nemá přílišné problémy. V klidu se ventilátory i zastavují, potažmo pracují na velmi nízkých a takřka neslyšných otáčkách, v zátěži grafiky se setkáte jen s lehkým vánkem, zátěž procesoru je o něco hlasitější, nikoho v kanceláři ale nevylekáte :-)

Lenovo ThinkPad P70 Lenovo ThinkPad P70 Lenovo ThinkPad P70 Lenovo ThinkPad P70

Spotřeba na wattmetru na napájecím adaptéru, vždy 120 cd/m2 a Vysoký výkon:

  • klid: 21 W (45–50 °C CPU i GPU)
  • Prime95: 68 W (70 °C na CPU)
  • Furmark: 56 W (55–60 °C na GPU)
  • Prime95+Furmark: 96 W (75° C CPU, 60°C GPU)

Zvuk

Reproduktory jsou slabší stránkou notebooku, u pracovní stanice tohoto ražení bychom ale neočekávali dokonalý zvuk. Projev je průměrně hlasitý, čistý a čitelný, chybí ovšem basy i výšky. Na konferenční hovor v pořádku, party ale neozvučíte.

Software

Systémem na testovaném PC byly Windows 7 Professional 64-bit, k notebooku je i licence na Windows 10 (které jsou ale i tak dostupné formou upgradu zdarma, jak vám Microsoft bude rád připomínat).

Závěr, plusy a mínusy

Verdikt

Hodnotit notebook, který se v nejlevnější verzi prodává za 70 000 Kč, není nic lehkého. I přes mnohé ústupky modernímu designu jsou ThinkPady ale stále špičkové pracovní notebooky.

Ve velmi pevném a matném šasi najdete slušný hardware. Chlazení je tiché, hmotnost notebooku stále relativně nízká a díky obřímu akumulátoru se může ThinkPad P70 pyšnit i masivní výdrží. Chybu designéři neudělali ani v případě výborného touchpadu, klávesnice nebo displeje.

Lenovo ThinkPad P70
Lenovo ThinkPad P70

Jako ThinkPady vyšších řad vždy, i zde se setkáme s trackpointem, čtečkou otisků prstů, čtečkou karet SmartCard i slotem ExpressCard. Nechybí samozřejmě ani dokovací konektor, a největší specialitou je zde kalibrační „očko“ Pantone. Díky němu grafici nemusí řešit nákup kolorimetrické sondy, notebook si displej zkalibruje sám.

Lenovo ThinkPad P70
Lenovo ThinkPad P70

Mezi negativa patří v podstatě jen velice vysoká cena a možná také mírně horší reproduktory – i když asi nikdo si nebude pořizovat takovýto notebook na mobilní zábavu s dunícím zvukem.

Pokud sháníte přenosnou pracovní stanici pro grafiku či rendering, nebo prostě jen hledáte opravdu kvalitní velký notebook, nešlápnete s ThinkPadem P70 vedle. Dávám doporučení a hodnocení 95 %.

Plusy / mínusy
dobrý IPS displej + vestavěná kalibrační sonda
profesionální grafická karta
kvalitní zpracování
velký akumulátor –> vysoká výdrž
výborný touchpad, trackpoint, dobrá klávesnice
tichý chod
extrémní cena
(horší reproduktory)
Cena 70 289 Kč vč. DPH
Hodnocení: 95 %

Specifikace

Lenovo ThinkPad P70, černý (20ER000BMC)
displej 17,3" Full HD (1920 × 1080 px), matný IPS, 127 ppi
procesor Intel Core i7-6700HQ na 2,6–3,5 GHz, Skylake, 4/8 jader, TDP 45 W
grafický čip Nvidia Quadro M600M 2 GB GDDR5
RAM 8 GB DDR4 2133 MHz
úložiště 256GB SSD
optická mechanika DVD-RAM
akumulátor 103 Wh
rozměry a hmotnost 416 × 276 × 34 mm, 3,3 kg
OS Windows 7 Professional 64-bit (upgrade na Windows 10 zdarma)
Rozhraní
sítě Wi-Fi 802.11ac, Bluetooth 4.0
USB 4× USB 3.0, 2× USB 3.1 typ C (Thunderbolt 3)
čtečka pam. karet SD
výstupy na monitory HDMI, mini-DisplayPort
další webkamera, 1× 3,5mm jack, 1× RJ-45 (LAN), ExpressCard, SmartCard, čtečka otisků prstů, optická kalibrační sonda, dokovací konektor
Cena a záruka
záruka 2 roky
zapůjčil Lenovo ČR / Fleishman Hillard
cena 70 289 Kč vč. DPH

Galerie fotografií, screenshoty

Lenovo ThinkPad P70 Lenovo ThinkPad P70 Lenovo ThinkPad P70 Lenovo ThinkPad P70 Lenovo ThinkPad P70 Lenovo ThinkPad P70 Lenovo ThinkPad P70 Lenovo ThinkPad P70 Lenovo ThinkPad P70 Lenovo ThinkPad P70 Lenovo ThinkPad P70 Lenovo ThinkPad P70 Lenovo ThinkPad P70 Lenovo ThinkPad P70 Lenovo ThinkPad P70 Lenovo ThinkPad P70 Lenovo ThinkPad P70 Lenovo ThinkPad P70 Lenovo ThinkPad P70 Lenovo ThinkPad P70 Lenovo ThinkPad P70 Lenovo ThinkPad P70

Lenovo ThinkPad P70 Lenovo ThinkPad P70 Lenovo ThinkPad P70 Lenovo ThinkPad P70 Lenovo ThinkPad P70 Lenovo ThinkPad P70 Lenovo ThinkPad P70 Lenovo ThinkPad P70 Lenovo ThinkPad P70 Lenovo ThinkPad P70 Lenovo ThinkPad P70 Lenovo ThinkPad P70 Lenovo ThinkPad P70 Lenovo ThinkPad P70 Lenovo ThinkPad P70 Lenovo ThinkPad P70 Lenovo ThinkPad P70 Lenovo ThinkPad P70 Lenovo ThinkPad P70 Lenovo ThinkPad P70 Lenovo ThinkPad P70 Lenovo ThinkPad P70 Lenovo ThinkPad P70 Lenovo ThinkPad P70 Lenovo ThinkPad P70 Lenovo ThinkPad P70

Byl pro vás článek přínosný?