Hlavní navigace

Lenovo X301: s Radkem Jarošem na střechu světa

4. 6. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Náš nejúspěšnější horolezec a držitel ceny Fair Play Radek Jaroš s týmem vyráží 5. června 2010 na expedici, během které se pokusí zdolat hned dva osmitisícové vrcholy Gasherbrum I a Gasherbrum II. Expedice se společně s Českou televizí pokusí uskutečnit přenos z co největší výšky na noteboocích Lenovo ThinkPad X301, které tvoří technické zázemí expedice.

Odvážný cíl - Gasherbrum I i Gasherbrum II

Expedice je rozdělená do dvou částí. Nejdříve se všichni členové expedice pokusí zdolat 8 035 m vysoký Gasherbrum II. Výstupu se bude účastnit i dvojice lezců, kteří ještě nezdolali žádný osmitisícový vrchol, mezi nimi i známý televizní komentátor Stanislav Bartůšek. Ve druhé části expedice se trojice jedněch z nejzkušenějších himálajských horolezců bude pokoušet zdolat Gasherbrum I (8 080 m). Výstup bude veden alpským stylem, úplně novou, dosud nevylezenou cestou ze směru, ze kterého neuspělo již několik expedic.

Cílem Radka Jaroše je v rámci projektu Koruna Himaláje zdolat postupně všech čtrnáct osmitisícových vrcholů bez použití kyslíkových přístrojů, což doposud dokázalo pouhých dvanáct horolezců. "Pokud se nám podaří vystoupit na oba vrcholy, budou mi ke splnění mého cíle zbývat již jen 3 vrcholy, a to K2, Lhotse a Annapurna," říká Radek Jaroš. "Úspěch však bude z velké části záviset na počasí," dodává.

Výstup v přímém přenosu

Během expedice Gasherbrum I a Gasherbrum II bude probíhat rozsáhlá spolupráce s Českou televizí a Českým rozhlasem. Plánovány jsou živé vstupy do zpravodajských pořadů ČT1 a ČT24 z nejvyšších nadmořských výšek v historii českých televizí. Expedice se pokusí překonat dosavadní rekord přímého přenosu, který činí 5,5 km. Technické zázemí pro přímé přenosy a zpracování dat v průběhu expedice budou zajišťovat notebooky Lenovo ThinkPad X301.

 

"Notebooky z řady ThinkPad vynikají především svým výkonem a vysokou odolností," říká Robert Janásek, marketingový manažer společnosti Lenovo Czech Republic and Slovakia. "Těší nás, že si expedice zvolila kvalitní notebooky ThinkPad X301 a věříme, že jim výrazně usnadní práci a zpracování dat ve vysokých nadmořských výškách," dodává.

Expedice Gasherbrum I a Gasherbrum II se kromě Radka Jaroše zúčastní Petr Mašek, Libor Uher, Stanislav Bartůšek a Martin Josef Havlena. Kromě přímých přenosů budou natočeny dva dokumenty mapující průběh výstupu a dále reportáže do pořadů Objektiv či Branky, body vteřiny.

 

O členech expedice

Radek Jaroš je světoznámý horolezec a všestranný sportovec. Prozatím vystoupil na devět osmitisícových vrcholů. Za výstup na Dhaulagiri (8 167m), Makalu (8 462 m) v roce 2008 a Manaslu (8 163 m) v roce 2009 získal prestižní ocenění časopisu Lidé a Hory a OEAV - rakouského horolezeckého svazu jako Výstup roku. Na svém kontě má skalní i ledovcové vrcholy čtyř kontinentů. Je autorem knih Dobývání nebe, Hory shora a výstavy velkoplošných fotografií Himaláj 1000 až 8848 m.

Petr Mašek patří k nejzkušenějším českým horolezcům. Stanul na vrcholu Broad-Peaku (8 047 m) a Sisha Pangma (8 046 m). Účastnil se několika dalších himálajských expedic. V roce 2001 vylezl Česenovým pilířem na K2 do výšky 8000 m, v roce 2009 se dostal do výšky 8 350 m při cestě severozápadním hřebenem na Mt. Everest.

Libor Uher je instruktor horolezectví ČHS a všestranný sportovec. Několikrát se účastnil extrémních závodů i Adventure race. V roce 2008 stanul na vrcholu jedné z nejobtížnějších hor světa - K2 (8 611 m), v roce 2009 se dostal do výšky 8 350m při cestě severozápadním hřebenem na Mt. Everest.

Stanislav Bartůšek je známý televizní moderátor a vášnivý sportovec. Dvakrát stanul ve výšce 7 000 m, a to při výstupu na Cho Oyu v roce 2003 a Mount Everest v roce 2006. V roce 2007 stanul spolu s Miroslavem Jakešem na severním pólu. Dále úspěšně startoval na Ironman Hawai či Vasově běhu.

Martin Josef Havlena je zakladatel značky kol Author. Díky svým obchodním cestám se dostal do řady národních parků a vysokých hor v severní Americe, Taiwanu, Japonsku, nebo Číně. Několikrát se účastnil expedic v Indonéských pralesích. V rámci přípravy na himalájskou expedici absolvoval výstupy v Alpách, na Taiwanu, Kilimanjaru nebo argentinských Andách na Aconcaque.

 

Byl pro vás článek přínosný?