Hlavní navigace

LibreOffice 5.1 je tady. Je rychlejší, s více funkcemi i lepší kompatibilitou

10. 2. 2016

Sdílet

Zdroj: Redakce

The Document Foundation hlásí, že LibreOffice 5.1 je na světě. Novou verzi svobodného kancelářského balíčku si můžete stáhnout z libreoffice.com/download, k dispozici je verze pro Windows, OS X a Linux. Tvůrci software hodně optimalizovali, takže slibují rychlejší start (můžu potvrdit) i výpočet funkcí v tabulkovém procesoru.

LibreOffice Writer 5.1
LibreOffice Writer 5.1

LibreOffice nově využívá vykreslování přes OpenGL. Ve Windows to ale nemusí fungovat optimálně. Sám jsem narazil na ošklivé vyhlazování písma. Doporučuji proto OpenGL vypnout přes nabídku Nástroje | Možnosti | LibreOffice | Zobrazení | Použít OpenGL.

Kancelářský balíček má trochu přeuspořádané nabídky a některé nové ikonky. Ve všech hlavních programech přibyly nové nabídky. Ve Writeru jsou to Styly, v Calcu přibyl List (všechny operace s buňkami) a Impressu pak Snímek.

LibreOffice 5.1 zlepšuje kompatibilitu s proprietárními formáty. Nově podporuje soubory z programů Apple Keynote 6, Microsoft Write a Gnumeric (ne ve Windows). Je také možné exportovat skripty VBA do formátů Microsoft OOXML.

Dále lze číst a zapisovat soubory na vzdálených serverech (Google Drive, OneDrive, SharePoint, WebDAV, FTP atd.)

 

Zlepšila se korekce pravopisu. Boční panel je zase o něco užitečnější. Nových funkcí se dočkaly jednotlivé programy. Writer například umí vkládat zvláštní znaky pomocí Unicode kódů. Stačí tedy napsat U+0142, pak stisknout Alt+X a dostanete symbol libry £.

Calc již dokáže tvořit regresní křivky (lineární a logaritmické). Impress umí do počítače ukládat pozadí prezentací a dostal novou funkci pro sjednocení šířky/výšky více vybraných objektů. Kompletní výčet změn najdete na této wiki stránce.

Novinky ve Writeru

" width="640" frameborder="0" height="360">

Novinky v Calcu

" width="640" frameborder="0" height="360">

Novinky v Impressu

" width="640" frameborder="0" height="360">

Zdroj: TDF

Byl pro vás článek přínosný?