Hlavní navigace

Live Mesh skončil, nahradil jej SkyDrive. Nakope zadek Dropboxu?

23. 4. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Zdarma 7 GB, jinak dostanete až 100 GB za tisícovku ročně

Zvěsti nelhaly a dnes máme konečně možnost užít si cloudové jednotky SkyDrive integrované do operačního systému. Vyšel klient pro Windows i Mac a k tomu proběhly změny dotýkající se kapacity služby. Takže to vezmeme všechno pěkně popořadě. Dosud jste byli zvyklí, že Microsoft poskytoval úložiště SkyDrive o kapacitě 25 GB. Přistupovat k němu šlo prakticky pouze přes webové prostředí, pokud nepočítáme klienty pro mobilní telefony. Aktualizovaná verze vyšla před pár dny pro platformu Windows Phone. (Klient pro Android se prý chystá na léto.) To byl pouhý předvoj, který předcházel mnohem důležitějšímu kroku.

Tip: SkyDrive: je a bude důležitější než pevný disk v počítači?

Webové verze je opravdu fajn, díky HTML5 a dalším webovým technologiím se vývojářům povedlo dát dohromady velmi funkční prostředí. Dokonce v ní jde soubory přetahovat rovnou na webovou stránku, čímž je zahájeno jejich nahrávání. Zbavili jsme se otravných dialogů a jedna z významných bariér padla – webový SkyDrive se chová částečně jako Průzkumník, když můžeme přímo do webového prostředí přetahovat soubory.

Bohužel už nelze zpětně vytáhnout soubory z prohlížeče. A především, s dostupnou kapacitou se úložiště odjakživa vybízelo k synchronizaci s počítačem. Tím by se konkurovalo zavedenému Dropboxu. Koneckonců vás baví přetahovat data do prohlížeče a stahovat je z webu zpátky do počítače?

 

Právě Dropbox ukázal, že nejprostší řešení je obvykle to nejlepší. Vytvoří vám na disku složku se stejnojmenným názvem, přičemž její obsah se průběžně synchronizuje se vzdáleným serverem. Nyní se mu SkyDrive opravdu přiblížil. Než se dostaneme k samotnému klientu pro počítač, podívejme se na změny ohledně kapacity.

Místo původních 25 GB dostanete zdarma jen 7 GB

Kdysi obří cloudová jednotka se nepoměrně smrkla. 7 GB sice ve srovnání s původními 25 GB působí docela chudě, jde o více než poloviční redukci, avšak při pohledu na konkurenci Microsoft zvlášť pozadu není. Největší konkurent na poli synchronizovaných cloudových úložišť (ve smyslu popularity), Dropbox, v základu stále nabízí pouhé 2 GB. Redmondští jej s lehkostí strkají do kapsy.

Stávající uživatelé, kteří dosud mohli využívat plných 25 GB prostoru, stále mohou z nynějších 7 GB bezplatně upgradovat. Nutno podotknout, že na webu stojí popisek informující o dočasném upgradu. Pokud to chápeme správně, dočasný stav platí pro tuto nabídku. Jestli ji stihnete využít, celých 25 GB prostoru vám již zůstane. Takže abyste si pětadvacet gigabajtů mohli nechat, okamžitě přejděte na web SkyDrive.com a jednejte dle instrukcí.

V horní části stránky by se vám měla ukázat informační lišta:

Odkaz v ní otevřete a všimněte si první položky v nabídce tarifů. V kolonce SkyDrive zdarma klepněte na tlačítko Zdarma upgradovat.

Klepněte na Zdarma upgradovat Probíhá upgradování úložiště Nyní máte místo 7 GB k dispozici opět 25 GB 

Tím se dostanete ze sedmi gigabajtů zpět na pětadvacet. Pokud vám uvedený postup nefunguje, patrně jste nesplnili podmínky. To znamená, že jste službu buď během posledních 60 dnů nepoužili, a/nebo zde nemáte uložen ani jeden soubor. Pakliže jste měli uloženy více než 4 GB dat, byl u vás proveden upgrade automaticky. Nebo aspoň bude v nejbližší době.

Konečně placené úložiště. Až 100 GB za tisícovku na rok

Pokud se v tabulce s tarify rozhlédnete pořádně, zjistíte, že nám Microsoft přesně podle pár měsíců starých zvěstí nabízí možnost zakoupit si kapacitu navíc. Pakliže vám zdarma dostupných 7 GB (potažmo 25 GB) nebude stačit, budete moci sáhnout do peněženky a kapacitu doplatit. Konkrétně k dispozici na výběr z těchto tarifů:

  • SkyDrive zdarma: bezplatně 7 GB (dočasně 25 GB)
  • SkyDrive +20: 20 GB za 190 Kč na rok
  • SkyDrive +50: 50 GB za 480 Kč na rok
  • SkyDrive +100: 100 GB za 960 Kč na rok

Další komentář, myslím, není třeba. Pouze dodávám, že placená kapacita se přičítá k té zdarma dostupné. Když tedy zvolíte nejlevnější tarif SkyDrive +20, budete disponovat úložištěm o velikosti 27 GB, respektive 45 GB, pokud budete mít základní kapacitu navýšenou, viz výše. Dropbox cenami nekonkuruje. Za 100 GB dáte 199 dolarů ročně. Schválně si to přepočítejte na české koruny. Co se týče čísel, máme pro vás ještě jedno: soubor nahraný na SkyDrive může být až 2 GB velký. Pro srovnání, při nahrávání přes web stále existuje drastičtější limit. Povolená velikost jednoho souboru je 300 MB, přičemž nedávno to bylo ještě méně.

Když se vrátíte na hlavní stránku, bude informační liška v horní části pravděpodobně pro změnu lákat na stažení klientu pro osobní počítače. Takže teď se pustíme do té zajímavější látky.

SkyDrive se postavil Dropboxu. Jaké nadstandardní funkce nabízí?

Klient pro SkyDrive konkuruje Dropboxu

O klientu pro počítač jsme se několikrát zmínili, stejně jako podobnost s Dropboxem, takže už nebudeme zdržovat. Stáhnete ho z adresy apps.live.com/skydrive. Web je lokalizovaný do našeho jazyka, podobně jako samotný program, takže se v něm neztratíte. Předesílám, že uživatelé starších Windows XP mají smůlu, klient oficiálně hlásí kompatibitu s Windows Vista a novějšími.

Oficiální web klienta SkyDrive pro Windows je lokalizován do češtiny Oficiální web klienta SkyDrive pro Windows je lokalizován do češtiny

Instalace probíhá prakticky zcela samostatně, z vaší strany skoro nevyžaduje zásah. Když doběhne, spustí se navíc průvodce, který vám pěkně popíše, co a jak. Microsoft vás rozhodně nechce odradit zbytečnou složitostí.

Instalace SkyDrive pro Windows Složku SkyDrive lze umístit zcela libovolně  Nastavení aplikace SkyDrive SkyDrive pro Windows 

Průvodce také naznačuje, že se SkyDrive transformoval. Z nesmělé cloudové jednotky se stává synchronizované úložiště, díky němuž můžete ke svým (stále aktuální) datům snadno přistupovat z různých strojů. Vedle počítačů to mohou být třeba mobilní telefony.

Přihlášení je první ze tři akcí, co musíte provést. Kromě zadání svého uživatelského jména a hesla si můžete vybrat, kam se složka s názvem SkyDrive uloží. Podobně, jako se Dropbox ukládá do uživatelského profilu ve Windows, se na stejné místo ve výchozím stavu hrne SkyDrive. Celá složka tak může stát bok po boku Dokumentům, Obrázkům a dalším známým případům. Pokud ovšem chcete, můžete si cílový adresář umístit, kam si přejete.

Následující krok se vás zeptá, zda byste rádi ke svým souborům přistupovali z daného počítače. Kromě toho, že můžete využívat cloudového úložiště, slouží klient jako prostředník mezi vámi a vaším počítačem. Oceníte ho na dálku. Tuto předvolbu je možné změnit později v nastavení.

Je to složka. A její obsah se synchronizuje s cloudem

Novinka v podobě klienta pro počítače není v podstatě nijak převratná. SkyDrive do jisté míry nabízí přesně to, co nám dlouhá léta bez zaváhání poskytoval Dropbox. (Sice v jednu chvíli naše soubory mohl prohlédnout kdokoli, ale stejně ho máme rádi.) V Průzkumníku si jednoduše najdete příslušně pojmenovanou složku a s lehkostí větru z ní a do ní přesunujete data, přičemž aplikace běžící na pozadí se stará o to, aby se pozměněné a nové soubory a složky odeslaly na server. A samozřejmě obráceně stahuje do počítače novinky ze serveru, přesně jako Dropbox.

Ikonka v oznamovací oblasti je animovaná, indikuje tak (ne)činnost. Podobnější informace prozradí její popisek.

Na rozdíl od Dropboxu jsem si ale nevšiml, že by nám Microsoft umožnil sdílet soubory přímo z Průzkumníka. Webové prostředí přitom nabízí vynikající možnosti sdílení. V tomto od nás tedy má SkyDrive pro Windows mínus. Jak je na tom obsah složky, poznáte podle indikačních ikonek v Průzkumníku. Upřímně, lehce bychom si je spletli s těmi v Dropboxu.

Vzdálený přístup k vlastnímu počítači. Konečně něco, co Dropbox nemá

SkyDrive pořád srovnáváme s Dropboxem, má to ovšem logiku. Jde o jeho úhlavního nepřítele. A kdyby Microsoft nepřišel s ničím zajímavým, s ničím navíc, neměli bychom důvod Dropbox opouštět. Redmondští nám rozhodně poskytují slušnou základní kapacitu. K tomu si lze poměrně levně dokoupit další desítky gigabajtů. Naproti tomu nemůžeme z prostředí Průzkumníka sdílet soubory. Tolik k prozatímnímu srovnání obou služeb. Nyní se podívejme na funkci, která by pro mnoho z vás mohla být zásadní.

Pokud Dropbox něco neumí, pak je to zpřístupnit obsah na vzdáleném počítači. To je rozhodně zajímavé eso, které si Microsoft nechal v rukávu. Pokud tuto funkci v klientu SkyDrive povolíte, můžete se ke všem datům na pevném disku dostat klidně z počítače na druhé straně planety. Povolení ke vzdálenému přístupu se nastavuje na každém stroji zvlášť. Podmínkou rovněž je, že cílový počítač musí být zapnutý a připojený k Internetu. Kdo by to byl řekl.

 

Pokud vám zrovna nestojí v cestě nějaký problém technického rázu, můžete ve webovém rozhraní na SkyDrive.com rovnou vybrat spárovaný počítač. Jako bezpečnostní prvek zvolili inženýři z Redmondu náhodně vygenerovaný číselný kód, který obdržíte formou zprávy SMS na svůj mobilní telefon. Potenciální útočník by tak kromě vašeho hesla musel mít u sebe také váš mobil, což je dost nepravděpodobný scénář. Pokud si to nemyslíte, službu raději nepoužívejte.

Procházení vzdáleného disku probíhá stejnou formou, jako když procházíte obsah přímo nahraný na SkyDrive. V kontextové nabídce obvykle najdete dvě možnosti. Vzdálená data můžete buď stáhnout do stávajícího počítače, případně je lze zkopírovat do SkyDrivu. Celé to funguje překvapivě dobře.

Pokud budete muset něco oželet, pak je to sdílení složek mezi počítači, které Live Mesh nabízel. Nyní musíte synchronizovaná data automaticky nahrávat do cloudu. Tento krok ze strany Microsoft ale je pochopitelný, SkyDrive se konečně stává oním středobodem celého počítačového světa, jak si ho představují Redmondští.

Pakliže se ještě ohlédneme za Dropboxem, ten nám umožňuje vybrat složky k synchronizaci. SkyDrive vám ale na každý připojený počítač nahraje obsah celého úložiště. Nyní se jistě u mnoha z vás miska vah přiklonila zpátky na stranu Dropboxu. SkyDrive mu popravdě v základních funkcích zase tak zdatně konkurovat nedokáže.

Chybí mu tedy především možnost selekce složek a sdílení z Průzkumníka. Naproti tomu umí zpřístupnit obsah vaše počítače na dálku. Jako obvykle je tedy čerstvý produkt od Microsoftu plný rozporů. Tolik k prvním dojmům. A jak se nový SkyDrive líbí vám? Bude vám Live Mesh chybět?

Byl pro vás článek přínosný?