Hlavní navigace

Logitech Ultrathin Keyboard Cover: nejlepší klávesnice pro iPad

25. 7. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Klávesnici od Logitechu, která byla kombinována s krytem displeje, jsme testovali nedávno, vyzkoušeli jsme i samostatnou Bluetooth klávesnici s oddělený stojánkem. Ultrathin Keyboard Cover jde však ještě dál, jde téměř o ideální příslušenství. Klávesnice přesně kopíruje velikost iPadu, má magnetický kloub jako Smart Cover a díky tomu se snadno připevňuje - zaklapnutím se vypne displej, otevřením se displej aktivuje. Zkrátka funkčnost je totožná, jen s tím rozdílem, že místo polyurethanu nebo kůže máte k dispozici pevný kryt s klávesnicí, který nelze zlomit.

Hmotnost klávesnice činí cca 350 gramů, je tedy o nějakých dvě stě gramů těžší než Smart Cover a celý (nový) iPad s ním pak váží kilogram. To je na jednu stranu hodně, na druhou stranu je to stále méně, než kolik mají běžné netbooky této velikosti. Jedinou nevýhodou vyšší hmotnosti jest, že v otevřeném stavu magnet kryt neudrží - když chytnete iPad, klávesnice z něj odpadne. Tloušťka klávesnice je opticky shodná s novým iPadem, jen hrany jsou jinak zakulacené, takže v zavřeném stavu bezpečně rozeznáte, co je iPad a co Logitech. Vzhledem k tomu, že rub klávesnice je hliníkový a má stejný povrch, je od tabletu téměř k neroznání.

Logitech Ultrathin Keyboard Cover Logitech Ultrathin Keyboard Cover Logitech Ultrathin Keyboard Cover Logitech Ultrathin Keyboard Cover

Poznámka: Je docela škoda, že Logitech nenabízí i barevné varianty, a to jak strany, kde je klávesnice, tak strany, která slouží jako kryt. Pokud máte bílý iPad, hodila by se bílá klávesnice s černými popisky. Zadní strana by zase mohla být barevná - mám červený Smart Cover, a proto by se mi líbilo červené provedení místo obyčejného hliníku.

Skoro jako notebook

Klávesnice funguje současně i jako stojánek - tlačítka zabírají jen dvě třetiny produktu, nad nimi je drážka, kam se tablet zasune. A vzhledem k tomu, že je magnetická, drží v ní iPad jako přibytý. Dokonce jej můžete zvednout a naklonit o 90 stupňů a klávesnice neodpadne. Samozřejmě to funguje jen v případě, že tablet nasadíte magnetickou částí, na kterou se připevňuje Smart Cover. Navíc pokud jej vložíte do drážky opačně, stojí tablet na ovladači hlasitosti a při jakémkoliv pohybu se zeslabuje zvuk. Tablet dokonce můžete do drážky postavit na výšku, pak už je iPad méně stabilní a přijde mi, že se trochu vyvrací.

Logitech Ultrathin Keyboard CoverLogitech Ultrathin Keyboard CoverLogitech Ultrathin Keyboard Cover

Zbytek základny klávesnice tvoří stabilizační plocha, díky níž se těžký tablet nevyvrací a je relativně stabilní i v případě, že jej položíte na kolena. Základna však musí být v rovině, nesmíte ji na stehnou moc naklánět vzad. Pokud máte tablet v režimu landscape a chycený magnetem, chová se téměř jako notebook. Jen s tím rozdílem, že nemůžete měnit úhel naklonění displeje/tabletu. 

Pohodové psaní

Samotná klávesnice je relativně malá, musela se vejít do prostoru o šířce iPadu - je dokonce menší než na desetipalcových netboocích, takže dlouhé psaní může činit někomu problémy. Tlačítka jsou chicletová, povrch je zcela rovný, bez jakéhokoliv profilování. Má rozložení podobné macovské Bluetooth klávesnici, navíc je tu tlačítko menu a chybí funkční a multimediální klávesy. Ovládání multimédií je dostupné na číselné řadě po stisku Fn. Klávesnice bez problému píše české znaky, testovaný kus jen neměl české popisky.

Logitech Ultrathin Keyboard Cover Logitech Ultrathin Keyboard Cover

Psaní je velmi pohodlné, stisk kláves dostatečně tuhý a přitom jistý, tlačítka nevydávají žádné nepříjemné zvuky. Při psaní narazíte na jediný problém: blízkost displeje tabletu.

Občas se mi stalo, že jsem se volnými prsty dotkl displeje a odroloval text, přemístil se na jiné místo v textu nebo dokonce označil celý odstavec a ten smazal. Zkrátka pokud máte větší ruce, musíte si dát pozor. I přes tuto drobnost je klávesnice velmi dobrá a téměř se blíží ergonomii psaní s originální klávesnicíi od Applu.

 

Poznámka: Na druhou stranu je fajn, že displej je blízko, protože se tablet snáze ovládá - je hezky po ruce a nemusíte se od klávesnice nikam natahovat, takřka eliminuje absenci touchpadu.

Klávesnice se k iPadu připojuje pomocí Modrého zubu, stačí v iPadu povolit Bluetooth a na klávesnici zapnout přepínač. Vedle přepínače je umístěno párovací tlačítko a microUSB konektor pro nabíjení klávesnice. Protože se klávesnice nepřipojuje k iPadu pomocí systémového konektoru, nelze vnitřní baterii využít pro zvýšení výdrže tabletu, jako u Asus Transformeru. Toto řešení by sice bylo elegantní, ale to by tablet musel mít systémový konektor na boku, aby se do drážky na klávesnici zasunul.

Dobrá koupě

Celé toto řešení považuji ze všech externích kláves pro iPad na jednoznačně nejlepší. Klávesnice je současně krytem, funguje jako Smart Cover, tablet v drážce pevně drží a celý komplet můžete mít položen v klíně jako notebook a psát v pohodlí svého křesla. Klávesnice je navíc lehká a díky tomu, že má stejně velkou základnu jako iPad, nepotřebujete v tašce více místa, než kolik zabere samotný tablet. Instalace tabletu do klávesnice je navíc velmi snadná. A pokud máte navíc Smart Cover, může být iPad opřen o něj a klávesnici tak můžete v libovolné vzdálenosti od klávesnice.

Zkrátka jednoznačně jde o dobrou koupi. Na českém trhu by klávesnice mohla stát okolo 2 500 korun, což na jednu stranu není málo, ale pokud to s psaním myslíte vážně, určitě budete spokojeni. V případě, že nechcete utratit tolik peněz, můžete zkusit Logitech Tablet Keyboard for iPad. Ta stojí jen 1 750 Kč a přitom nabízí větší klávesnici a polohovací stojánek. Na druhou stranu je poněkud velká a nesložíte ji do pouzdra pro desetipalcový notebook. Klávesnice od Applu je pak ještě o něco levnější, ale nemá stojánek, takže Smart Cover je nutností. A chybí tlačítko menu, což je docela zásadní nedostatek.

Plusy / mínusy
  kryt klávesnice
  magnetický dok
  automatické zamykání displeje
  možnost psát i v klíně
  méně stabilní v režimu na výšku
Hodnocení

Kompletní galerie

Logitech Ultrathin Keyboard Cover Logitech Ultrathin Keyboard Cover Logitech Ultrathin Keyboard Cover Logitech Ultrathin Keyboard Cover Logitech Ultrathin Keyboard Cover Logitech Ultrathin Keyboard Cover Logitech Ultrathin Keyboard Cover Logitech Ultrathin Keyboard Cover Logitech Ultrathin Keyboard Cover Logitech Ultrathin Keyboard Cover Logitech Ultrathin Keyboard Cover Logitech Ultrathin Keyboard Cover Logitech Ultrathin Keyboard Cover Logitech Ultrathin Keyboard Cover Logitech Ultrathin Keyboard Cover  

Byl pro vás článek přínosný?