Hlavní navigace

LTE od O2 už konečně funguje i na mobilech. Operátor spustil CS Fallback

17. 2. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

O2 dohání konkurenci. Dnes ve své síti LTE zahájilo provoz technologie CS Fallback, která na mobilech dovolí najednou používat volání a SMS i data. Operátor doteď podporoval pouze modemy nebo tablety; telefony musely běžet v omezeném režimu (ve funkci modemu).

 

Díky CS Fallbacku dojde k automatickému přesměrování hovoru z LTE na 2G/3G síť. Přechod uživatele stojí několik sekund času, ale je to prozatím jediná možnost, jak LTE v mobilu využít. Konkurenční T-Mobile i Vodafone už tuto funkci používají od loňska. Konečným řešením bude technologie VoLTE (Voice over LTE), díky které je možné na síti nové generace volat i bez převodu na 2G/3G. Do komerčního nasazení je však ještě daleko.

Pokrytí Prahy Pokrytí Brna
Pokrytí Prahy a Brna (LTE žlutě)

O2 už svou sítí LTE pokrylo část Prahy a Brna. Uživatelé, kteří chtějí LTE využívat, si pravděpodobně budou muset pořídit novou SIM kartu, operátor ji na prodejně vymění zdarma. „Pokud má náš zákazník SIM vydanou během února 2014, používá již nejnovější standard SIM karty, který LTE podporuje,“ říká Tomáš Zetek, , ředitel produktů a služeb O2.

Zdroj: Telefónica

Byl pro vás článek přínosný?