Hlavní navigace

MediaTek navrhl rychlonabíjení, které mobil nerozpálí doběla [Computex]

31. 5. 2016

Sdílet

Zdroj: Redakce

Pump Express 3.0 je třetí generace rychlonabíjecí technologie od čínského MediaTeku. Nová verze slibuje ještě vyšší rychlost, ale především nižší zahřívání koncového zařízení. Firma slibuje, že z 0 na 70 % bude možné telefon nabít za 20 minut. Konkurenčním řešením to prý trvá dvakrát tak dlouho, běžnému nabíjení pětkrát tolik.

MediaTek bohužel nepíše, pro jakou kapacitu akumulátoru tyto údaje platí a které konkurenční řešení myslel. Například Oppo totiž představilo technologii SuperVOOC, která 2500mAh akumulátor dobije z 0 na 100 % za 15 minut.

MediaTek Pump Express 3.0
MediaTek Pump Express 3.0

Kouzlo Pump Expressu 3.0 tkví v tom, že nabíječka posílá proud přímo do akumulátoru, nejde tedy skrz řídicí obvody telefonu, které by způsobily vyšší zahřívání. Jednodušší cesta stojí také za urychlením nabíjecího procesu (díky vyšší účinnosti). Mezi adaptérem a akumulátorem probíhá oboustranná komunikace (USB power delivery), takže se umí domluvit na optimálním napětí a vhodné ochraně proti poškození. Pump Express 3.0 počítá s napětím od 3 do 6 V (s kroky po 10–20 mV) a napětí 5 A.

" frameborder="0" height="360" width="640">

Pump Express 3.0 bude nasazen společně s rozhraním USB-C. MediaTek s technologií počítá v chystaném čipsetu Helio P20, jenž by se měl v koncových zařízeních objevit před koncem roku.

 

Zdroj: MediaTek (1, 2)

Byl pro vás článek přínosný?