Hlavní navigace

Mezi 109 jazyky ve Windows 8 se půjde plynule přepínat

22. 2. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Microsoft na to šel od lesa. Aby mohl expandovat po celém světě, potřeboval zákazníkům nabídnout produkt, kterému budou rozumět. V případě softwaru to znamenalo přeložit jej. Zatímco Windows v češtině můžeme používat skoro odjakživa, jiné země to štěstí neměly. Zase o kus dále se posunou osmičky, ty celkový počet lokalizací navýší na 109. Čtrnáct nových překladů obsáhne také britskou angličtinu. Britové dosud museli být smířeni s některými americkými výrazy, které se od těch britských více či méně liší. Ne snad, že by to pro ně byl takový problém.

Pro takového Čecha by bylo mnohem horší, kdyby český překlad neexistoval, takže by musel používat třeba anglická Windows. Osmičky poskytnou nativní jazyk 4,5 miliardě lidí. Pro nás bude ale nejzajímavější přepínání mezi jazyky. Microsoft chce tohle umožnit, takže nebudeme muset shánět balíčky po čertech a ďáblech. V některých zemích bude takových balíčků rovnou přeinstalováváno více. Konečně nám prý nebude muset záležet na tom, co za Windows si pořídíme, protože ten správný jazyk v případě potřeby jednoduše zapneme.

Má to ulehčit případy, kdy se v domácnosti hovoří více jazyky. Pokud si pamatujete, přepínání jazyků bylo dříve vyhrazeno nejvyšším edicím systému (a v omezené míře, dostupných jazyků bylo jen 35 v případě Windows 7), s běžnými domácími Windows Home Premium nic podobného dělat nešlo. Zdá se, že Microsoft ustupuje a konečně nabídne něco, na co by měl mít nárok každý. Vždyť i takový webový prohlížeč si můžete stáhnout skoro v libovolném jazyce, tak proč by vám měl operační systém bránit. Když nový jazyk aktivujete, stáhne se přes službu Windows Update.

Zdroj: Neowin | Building Windows 8

Byl pro vás článek přínosný?