Hlavní navigace

Micron letos začne vyrábět TLC NAND pro levnější SSD na 16nm procesu

10. 4. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Úložiště typu SSD se přes pokroky za poslední roky stále v ceně za gigabajt nemohou rovnat klasickým pevným diskům a ve větších kapacitách jsou relativně drahá. Jednou z cest, jak tento nepoměr zmírnit, je používání lacinější paměti NAND. Podobně jako byla za poslední roky NAND typu SLC prakticky zcela vytlačena čipy typu MLC, nyní výrobci začínají přecházet na ještě levnější typ TLC. K zastáncům této technologie se nyní přidává i Micron. Společnost s výrobou pamětí TLC začne letos.

Paměť TLC od Micronu bude komerčně dostupná v čtvrtém kvartále letošního roku, takže v hotových zařízeních se s ní setkáte někdy začátkem roku 2015. Vyrábět se bude na pokročilejším16nm výrobním procesu, na němž údajně Micron už nyní dosahuje dobré výtěžnosti. 16nm výroba ale zároveň může mít negativní důsledky na výdrž, neboť s miniaturizací výroby NAND se zvětšují obtíže s její odolností proti opotřebení. 16nm TLC NAND by ale měla být poměrně levná, dle zástupců Micronu snad i oproti TLC jiných producentů.

16nm NAND z produkce Micronu
16nm NAND z produkce Micronu

NAND typu TLC (triple-level cell) ukládá do každé buňky tři bity, což znamená, že na stejnou plochu poskytuje vyšší kapacitu (a celkově je díky tomu levnější). Robustnost tohoto zápisu je ale nižší než u MLC (dva bity na buňku) nebo dokonce SLC. Při čtení je totiž mnohem nižší tolerance pro kvalitu signálu, aby byl ještě správně interpretován. Buňka postižená postupným opotřebováváním se proto stává nepoužitelnou mnohem rychleji než u MLC.

Podle obvykle poskytovaných odhadů bývá výdrž buněk MLC nějakých 3000 – 10 000 přepisovacích cyklů podle kvality, u TLC ale životnost dělá jen zhruba 1000 zápisů. Pokud je tedy tato paměť použitá v SSD, je třeba se pečlivě starat o vyvažování zátěže a používat další techniky k omezení opotřebení, aby se celá kapacita zachovala ve zdraví po předpokládanou životnost zařízení.

16nm NAND z produkce Micronu (wafer)
16nm NAND z produkce Micronu (wafer) 

Zpráva zatím uvádí jen to, že Micron bude vyrábět samotné čipy NAND typu TLC, nemluví ale o možnosti, že by s TLC začala vyrábět i celá SSD. Společnost zatím nenaznačila, zda na své 16nm TLC nějaká založí, či o jaké typy by mohlo jít. Teoreticky by tato paměť mohla být určena jen pro paměťové karty, flashdisky a podobná méně náročná nasazení. Cenový tlak ostatních výrobců, kteří na TLC přejdou, ale nejspíš Micron dotlačí k tomu, aby TLC použil ve svých SSD také.

 

Micron a jeho značka Crucial je v současnosti paradoxně zajímavá tím, že i do cenově dostupných disků dává paměti MLC, zatímco Samsung u svých nejpopulárnějších řad 840 a (zejména) 840 Evo používá právě TLC. Pokud i u disků z produkce Micronu nahradí v nižších cenových třídách čipy MLC méně kvalitní TLC, bude to v určitých směrech krok vzad.

Zdroj: KitGuru

Byl pro vás článek přínosný?