Hlavní navigace

Microsoft brzy ukončí podporu Internet Explorerů 8–10 pro Windows 7

6. 1. 2016

Sdílet

Zdroj: Redakce

Během dnešního dne vyšlo najevo, že Microsoft hodlá udělat něco, na co nejsme příliš zvyklí, a sice rychle ukončí podporu hned několika produktů. Zasadí tím pořádný úder značce Internet Explorer, která je tak jako tak na odchodu, protože v Desítkách místo hlavního prohlížeče zaujal Edge. Pokud používáte z nějakého důvodu starší verze Internet Exploreru, budete muset začít rychle jednat.

Dne 12. ledna 2016 bude zahájeho ukončení podpory Internet Explorer 8–10 pro Windows 7 SP1 a pro Windows Server 2008 R2 SP1. Jinými slovy není to tak, že by Microsoft zařízl všechny verze, pro každá podporovaná Windows ponechá k dispozici vždy jednu aktuální řadu. Nejstarší jsou v tomto ohledu Windows Vista, kde můžete nadále provozovat Internet Explorer 9.

 

Ve Windows 7 (a samozřejmě novějších) pak zbývá pouze Internet Explorer 11, přičemž ve Windows 10 už můžete používat jeho nástupce s názvem Edge. Jsme svědky zajímavého fenoménu, protože bývalo zvykem, že Microsoft podporoval v každé verzi Windows všechny Internet Explorery, které pro ně vyšly, a to po dobu trvání podpory operačního systému. V Sedmičkách to právě byly rovnou čtyři verze redmondského internetového prohlížeče.

Internet Explorer 11 bude v některých Windows posledním podporovaným prohlížeče z rodu
Internet Explorer 11 bude v některých Windows posledním podporovaným prohlížeče z rodu

S podporou tak bylo dost práce, plus řada kritiků svorně nadávala, že staré Internet Explorery akorát brzdí rozvoj webu. Jejich podíl je tradičně poměrně vysoký, takže se pak musí brát ohledy na zastaralé prohlížeče. Na druhou stranu zejména firmám Microsoft poskytoval dobrou dlouhodobou kompatibilitu a zrušení podpory starých verzí je v podstatě zrušením tohoto příslibu.

Firma v minulosti již podnikala kroky k tomu, aby uživatelé upgradovali na novější verze Internet Exploreru, ale vyloženě drastická v tomto ohledu nebyla nikdy. To až od zhruba poloviny ledna. Podotýkám, že IE11 obsahuje jistý režim kompatibility, který by mohl formy vysvobodit. Z důvodu kompatibility je prohlížeč ostatně přítomen nadále ve Windows 10.

Závěrem upřesnění. Příští úterý bude distribuována aktualizace, která způsobí, že se uživatelům patřičných verzí Internet Exploreru bude ukazovat oznámení o konci podpory. Není jasné, ve který den vyjdou poslední záplaty.

Zdroj: Microsoft via The Next Web

Byl pro vás článek přínosný?