Hlavní navigace

Microsoft bude vylepšovat Windows 9, místo aby pracoval na jejich nástupci

26. 8. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Informace a spekulace o Windows 9 unikají v jednom kuse. Své si přisadila Mary Jo Foley, která potvrzuje podzimní vydání ukázky připravovaného operačního systému. Bude zaměřena spíše na podniková prostředí, kde ukáže pokroky v oblasti desktopu. Tím nebude nic jiného než vymýcení Metra. Testovací sestavení vyjde pro platformu x86.

Kdy uvidíme ukázku pro procesory ARM, která by již měla být naopak úplně bez režimu klasické pracovní plochy? S tou se prý počítá až na leden, případně únor. Připomínám, že na jaře by měl být systém zcela dokončen. Přitom jiný zdroj slyšel, že Windows Phone 9 si vývojáři osahají v prosinci. Po něm budou následovat běžní uživatelé?

Důležitější informace následuje nyní. Microsoft už naznačil, že bude Windows aktualizovat prakticky co měsíc. Threshold napodobí styl Office 365 nebo Azure. V pravidelném jízdním řádu tím pádem budou často doručovány aktualizace pro plná Windows a Windows Phone. Tento model by měl nahradit vydávání větších verzí Windows, která přicházela jednou za pár let.

 

Překvapení? To se nekoná, vždyť se něco takového se už děje. Jen jde spíš o to, že Windows 9 se hned tak nemusí dočkat plnohodnotného nástupce, protože budou dlouhodobě vylepšována. Což dle mého mohla být původně i Windows 8, nebýt jejich pošramocené pověsti.

Už v tuto chvíli se za Windows pro zařízení do 9" neplatí. Microsoft musí a nahrazuje uvadající prodej licencí za jiné obchodní modely. Nezbývá než zodpovědět otázku, jestli se skutečně zavede model předplatného, nebo bude systém raději úplně zdarma.

Předplatné funguje u Office, ale nevím, jak by se široká veřejnost tvářila na předplatné operačního systému. Spíše proto tipuji druhou variantu. Už jsme ostatně slyšeli, že upgrade bude nabídnut uživatelům stávajících Windows zdarma.

Zdroj: ZDNet

Byl pro vás článek přínosný?