Hlavní navigace

Microsoft definitivně pohřbil plány na Service Pack 2 pro Windows 7

24. 10. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Již několikrát jsme to řekli, klidně to zopakujeme ještě jednou. Microsoft se proměnil, jako bychom ho neznali. Pořádně nevíme, co čekat, čím nás překvapí příště. Majitelé Windows 7, kterých nyní po světě běhá několik stovek milionů, budou zklamaní podruhé. Před pár dny Microsoft ohlásil, že s vydáním Internet Exploreru 10 pro tento operační systém nijak spěchat nebude. Prohlížeče se dočkáme teprve v půlce listopadu, navíc nevyjde ke stažení hned finální verze, ale jen beta určená především testerům.

Tip: Microsoft vydá Internet Explorer 10 pro Windows 7 v listopadu. Ale jen ukázku

Druhá zpráva vás možná zarmoutí ještě víc. The Register přinesl zprávu, podle níž se Microsoft nechystá vydat druhý Servisní balíček pro Windows 7. Sedmičky původně vstoupily na trh v říjnu 2009, jen o pár měsíců později Redmondští oznámili, že přepravují první balíček. Ten nakonec vyšel o další rok později, tedy poměrně brzo po zrození systému. Po dalším roce a půl avšak není po druhém Servisním balíčku vidu ani slechu. Microsoft vůbec nenaznačuje, že by nějaký připravoval.

Nyní přichází zpráva, že ho nedostaneme nikdy. Význam Service Packů byl postupně snižován. Jestliže SP2 ve své době totálně proměnil Windows XP, naproti tomu zmíněný SP1 pro Windows 7 sloužil skutečně spíše jako soubor dosud vydaných záplat a jiných aktualizací, na žádné důležité zasahování do systému už nedošlo. Můžeme říct, že to Sedmičky ani nepotřebovaly. A dál, nedávno spatřila světlo světa velká aktualizace pro Windows 8, která si minimálně svou váhou a povahou nezadá s klasickým Servisním balíčkem.

 

Neobsahuje sice dříve vydané aktualizace, přišla ostatně dokonce ještě před zahájením prodeje samotných Windows 8, ale slibuje důležité vylepšení správy napájení, výkonu a kompatibility. Někteří již po příchodu této objemné aktualizace prohlašovali, že Service Packy skončily. To ale neznamená v podstatě nic. Microsoft bude nadále vylepšovat Windows, jen se plodů jeho práce dočkáme dříve a průběžně, v menších dávkách. Radost z toho asi nebudou mít firmy, pro domácího uživatele jde ale spíše o plus.

Tip: Windows Blue: bude vývojový cyklus systému zkrácen na jediný rok?

Co soudíte vy? Budete litovat toho, že SP2 pro Windows 7 nevyjde? Osobně budu litovat jedině toho, že budu muset vydané aktualizace po přeinstalaci systému instalovat po jedné. I když, není to jedno, když se o stažení a instalaci postará Windows Update?

Zdroj: The Register via Neowin

Byl pro vás článek přínosný?