Hlavní navigace

Microsoft je ve formě. Úspěchy cloudu vyvažují i klesající zájem o počítače

21. 10. 2016

Sdílet

Zdroj: Redakce

Včera v noci Redmondští zveřejnili výsledky hospodaření za první čtvrtletí fiskálního roku 2017. Microsoft v něm utržil 20,5 miliardy dolarů a skončil s čistým ziskem 4,7 miliardy dolarů, což je o 4 % více než loni. Provozní zisk dokonce vzrostl o 10 %.

Firma překvapila také analytiky, ti čekali méně. Díky nové strategii Microsoft neustále roste i na burze. V těchto dnes akcie atakují hranici 58 dolarů za kus, což je zatím rekordní hodnota, kterou měl Microsoft na přelomu let 1999 a 2000.

Historický vývoj akcií Microsoftu (říjen 2016)
Historický vývoj akcií Microsoftu (říjen 2016)

Daří se především divizi inteligentního cloudu a produktivity/byznysu. Příjmy z firemních licencí Office jsou meziročně o 5 % vyšší, čistě u Office 365 dokonce o 51 % vyšší. O 8 % vzrostly též příjmy spotřebitelských verzí Office. Dynamics mají dokonce 11% růst. Relativně nejvíce se ale daří platformě Azure, která hlásí 116% růst.

Horší je to s osobními počítači. OEM licence Windows stagnují. Příjmy z her klesly o 5 %, z mobilů o 72 %. Microsoftu ale díky Windows 10 roste podíl Bingu a s ním i reklamní příjmy (o 9 %). Úspěšné jsou také tablety Surface, které hlásí 38% růst.

Microsoft spolu s oznámením finančních výsledků prozradil, že do konce roku by měl dokončit převzetí LinkedInu. Už potřebuje jen několik úředních potvrzení. Nákup profesní sítě je největší akvizicí v historii firmy. Za LinkedIn zaplatí 26 miliard dolarů.

 

Zdroj: Microsoft

Byl pro vás článek přínosný?