Hlavní navigace

Microsoft poodhalil ceny serverových licencí Windows Server 2012

6. 7. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

S příchodem Windows 8 pro desktopy se samozřejmě dočkáme i aktualizovaných verzí pro serverové počítače. Po Windows Server 2008 R2 nás tedy bude čekat aktualizace na Windows Server 2012 (serverové OS si na rozdíl od těch desktopových zachovávají číselné označení podle roku).

Jak již před časem Microsoft potvrdil, v serverovém segmentu se budou prodávat čtyři různé edice: Foundation, Essentials, Standard a Datacenter. Trochu se změnila omezení jednotlivých edicí, alespoň v rychlosti vám tedy připomenu aktuální stav.

Foundation bude mít nastavený limit na maximálně 15 uživatelských licencí. Bude se prodávat pouze OEM partnerům (tak jako doposud), zakoupit jej tedy budete moci jen s certifikovaným hardware. Jedná se většinou o samé dno serverové nabídky, malým kancelářím však může tento OS stačit.

 

Essentials již zakoupit můžete, a to za cenu 425 USD, tedy přibližně 9 000 Kč. Limit uživatelů je nastaven na 25. U této edice bude zakázána virtualizace. Podle dostupných informací již nebude k dispozici varianta Small Business Server.

 

Pak je zde verze Standard a nejvyšší Datacenter. Ty budou obdařené všemi schopnostmi, ale nechají si za to řádně zaplatit. Standard vás vyjde na 882 USD (18 500 Kč), Datacenter pak na 4809 USD (100 000 Kč). V rámci licence Datacenter však získáte vlastně hned několik licencí, není tedy důvod se nějak výrazně děsit. V ceně nejsou uživatelské licence (CAL).

Zatímco u desktopů Microsoft jasně vzkázal, že nabídne levný přechod z Windows 7 na Windows 8, u serveru toto v plánu nemá. Moc dobře asi ví, že si může nechat zaplatit plnou sumu. Kdekdo tvrdí, že to nahrává linuxovým distribucím, buďme ale realisti – společnosti využívající serverové OS od Microsoftu jen tak nepřejdou, raději si zaplatí ještě jednou.

Zdroj: The Inquirer

Byl pro vás článek přínosný?