Hlavní navigace

Microsoft povolil, zlevní Xbox One na 399 USD. Nebude však mít standardně Kinect

13. 5. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Vzhledem k tomu, že Xbox One má o něco nižší hrubý výkon než Playstation 4, se v podstatě od počátku prodejů spekuluje o tom, že Microsoft sníží jeho cenu. Určité pohyby tímto směrem se již objevily, vždy ale šlo jen o omezené či jinak speciální akce. Už brzy ale Microsoft svou konzoli zlevní definitivně, a to na stejnou cenu, jakou požaduje za Playstation 4 společnost Sony.

Microsoft sníží cenu ze současných 499 na 399 USD, zřejmě ve snaze zmírnit nebo dohnat náskok, který Sony má co do počtu zatím prodaných konzolí. Nicméně ona sleva má jeden háček: ceny sice klesne, ale bude to za cenu toho, že součástí balení už nebude ovladač Kinect. Právě jeho výrobní náklady Xbox prodražovaly a jsou asi důvodem toho, proč byla konzole dražší. O tom, že by jej Microsoft přestal bundlovat, se proto už spekulovalo dříve.

Xbox One (iFixit)
Xbox One (iFixit)

Zlevnění tedy spočívá v tom, že nadále už Kinect nebude u každého Xboxu One. Konzole s Kinectem si asi prozatím zachová cenu 499 USD; ovladač se také začne prodávat samostatně, takže jím bude možno levnější modely dovybavit. Levnější balíček by ale nadále měl obsahovat bundlované hry (Titanfall, Forza Motorsport 5, Watch Dogs a další). Za nižší cenu bude možno Xobox One pořídit zhruba za měsíc – podle Microsoftu začnou prodeje modelu bez Kinectu 9. června (júna).

Pevné svázání s ovladačem Kinect mělo asi za cíl vytvořit dostatečnou základnu potenciálních zákazníků pro hry ovládané tímto pohybovým snímačem (což se podobá tomu, jak Sony prosazovalo pomocí PS3 standard Blu-Ray). Původně měl proto být Kinect povinnou součástí, aby vývojáři mohli s jeho přítomností vždy počítat a byl pro ně tedy atraktivnějším cílem. Mnozí uživatelé ale o takové tituly asi nedbají a zajímají je jen konvenčně ovládané hry. Microsoft si tedy musel vybrat mezi protlačováním Kinectu a šancí celkově prodat vyšší množství konzolí samotných.

Kinect už nebude povinnou součástí Xboxu One
Kinect už nebude povinnou součástí Xboxu One

Microsoft mimochodem sleví ještě v dalším ohledu, a to co se týče streamování videa. Momentálně je totiž přístup k (v zahraničí) populárním službám Hulu a Netflix podmíněn tím, že má uživatel placený účet ve službě Xbox Live (účet Gold). To se bude kromě Xboxu One týkat také staršího Xboxu 360; i tato změna vejde v život 9. června (júna).

V našich končinách se má Xbox One začít prodávat v září (septembri). Prodeje se v té době rozšíří vedle České republiky také na Slovensko, Polsko, Japonsko, Izrael, skandinávské země nebo Turecko (celkem půjde o 26 zemí).

 

Zdroj: Bright Side Of News*, Microsoft

Byl pro vás článek přínosný?