Hlavní navigace

Microsoft v březnu v CBB přestane podporovat první vydanou verzi Windows 10

20. 1. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce
První verze Desítek přestane být podporována v březnu. Reálně ale Microsoft bude nadále podporovat nejméně tři různé verze Windows 10 s tím, že v rámci na podniky zaměřeného aktualizačního kanálu budou k dispozici opět jen dvě verze. Ano, je to komplikované.

Od konce listopadu je v aktualizačním kanále Current Branch for Business (CBB) zaveden Windows 10 v1607. To je zatím úplně poslední verze Desítek, kterou Microsoft vydal. Jak jsem naznačoval dřív, aktuální situace je vlastně zbytečně komplikovaná. Microsoft řekl, že bude brát Windows jako službu, tedy že budeme mít všichni aktuální verzi Windows. To v podstatě platí, ale s tím, že distribuce trvá několik měsíců. Což lze pochopit. Lze proto i pochopit, že pak Redmondští předchozí verze ještě nějakou dobu podporují. Jenže do této chvíle jsme nevěděli, jak dlouho budou jednotlivé verze podporovat. Microsoft do této chvíle vydal tři verze Windows 10, přičemž zatím podporuje všechny tři. Až teď se na svém blogu zmínil, že 26. března přestane podporovat první vydání – jde o verzi 1507 z července 2015.

Jak to bude s podporou Windows 10 v1507?

Bude to důsledek toho, že dne 26. ledna do VLSC nastoupí Windows 10 v1607. Obecně platí, že s nástupem nové verze do VLSC se spouští 60denní odpočet, který skončí vyřazením nejstarší podporované verze z kanálu CBB.

Ale pozor, neznamená to nutně definitivní konec verze 1507. Sice už nebude k dispozici v rámci CBB, Microsoft ji však bude nadále podporovat v rámci kanálu LTSB, který je mířen striktně na podniková prostředí. Konkrétněji pak na počítače, kterou jsou naprosto kritické a kde není radno si s novým softwarem zahrávat.

Windows 10 Windows 10 (Foto: Microsoft)

Současně je třeba dodat, že ačkoli už verze 1507 nebude dostupná v rámci CBB, bude dost možná nadále dostupná v základním aktualizačním kanálu Current Branch (CB) zaměřeném na spotřebitele a spotřebitelky. O tom, že by z něj měl být vypuštěn, totiž firma nic neřekla. Hierarchicky by sice dávalo smysl verzi 1607 vypustit i z CB, protože CBB je kanálu CB nadřazený, reálně to tak ale být nemusí. To tedy teprve uvidíme.

Microsoft nabízí tabulkový přehled, v rámci jakých kanálů jsou podporovány vydané verze Desítek.

Připomínám, že nová hlavní verze Windows 10 vychází zhruba jednou za půl až tři čtvrtě roku. Protože má v březnu vyjít již čtvrté vydání Desítek, firma opět reálně skončí u tří až čtyř souběžně podporovaných verzí Windows 10. (V rámci CBB jsou souběžně podporovány jen dvě verze.) K tomu se stará o Windows 8.1, 7 a Vistu. Ta ale v dubnu končí.

Verze 1607 je zatím poslední vydání Windows 10 Verze 1607 je zatím poslední vydání Windows 10

Nové ISO s Windows 10 v1607

Oznámení o konci podpory verze 1507 v rámci CBB bylo navázáno na jiné oznámení. Microsoft nás potěšil aktualizovaným instalačním obrazem Windows 10 v1607. To jednou za čas udělá, díky čemuž instalujete aktuální nebo aspoň aktuálnější vydání Windows, které obsahuje opravy vydané do data vydání obrazu. Aktualizovaný instalační obraz uvolnil 19. ledna v rámci služeb Windows Update for Business, WSUS a MSDN. Ve VLSC bude dostupný od 26. ledna.

Zkusil jsem stáhnout si ISO Windows 10 v1607 skrze Media Creation Tool, ale ten zatím stahuje stále stejný obraz, který tedy od léta aktualizován nebyl ani jednou. Jak se zdá, jako spotřebitelé či spotřebitelky tudíž zatím nemáte možnost stáhnout si aktuálnější ISO. Dříve jej ale Microsoft vydával pro všechny, a to věřím, že se také dočkáme.

Byl pro vás článek přínosný?