Hlavní navigace

Microsoft v Německu prohrál s Motorolou. Možná zastaví prodej Windows 7 a Xboxu

Sdílet

Zdroj: Redakce

Patentové tahanice Microsoftu a Motoroly připomíná Samsung a Apple. Útoky pocházejí z obou stran, po včerejšku má mírně navrch Motorola. Soud v Německém Mannheimu se totiž postavil na její stranu v případu dvou porušených patentů, které má Microsoftu porušovat ve Windows 7, Internet Exploreru, Windows Media Playeru a Xboxu 360.

Oba jsou už takřka dvacet let staré a spadají do oblasti komprese videa. EPO538667 i EPO615384 se zabývá adaptivní kompenzací pohybu videa a jsou základním kamenem videoformátu H.264, ve kterém je dnes uložena většina videí. Vzájemná dohoda v rámci skupiny MPEG-LA i regulační úřady vlastníkům takových patentů nařizují jejich licencování za nediskriminačních podmínek (tzv. FRAND), což prý ale Motorola dle tvrzení redmondské společnosti porušuje.

Motorolu už prošetřuje i Evropská komise, neboť to není jediný případ, kde možná záměrně blokuje přístup k patentům. V tomto případě však vítězí Motorola. Soud ale ještě nerozhodl o tom, zdali Microsoft bude muset stáhnout své výrobky z trhu, nebo ne.

Ve skutečnosti se možná obě společnosti dohodnou na křížovém licencování. Byla by to logické a nejméně pracné řešení. Motorola je poslední velkou společností, která ještě Microsoftu neplatí kvůli Androidu. Ale na druhou stranu má zase Motorola řadu patentů týkajících se telefonie a bezdrátových sítí, neboť tyto formáty pomáhala v minulém století vyvíjet.

Zdroj: Foss Patent

Byl pro vás článek přínosný?