Hlavní navigace

Microsoft: v Zune už aplikace nenakoupíte, končí podpora původních WP7

25. 4. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Zune pro Windows bez aplikací

Existují tři standardní způsoby, jak do telefonu se systémem Windows Phone dostat nové aplikace:

  • přímo z mobilní verze Marketplacu
  • z webové verze Marketplacu na počítači
  • přes software Zune pro Windows

Poslední možnost od včerejška odpadla, po restartu Zune je obchod prázdný, neboť jiný obsah u nás Microsoft stejně neprodává. Je to škoda? Jak pro koho. Nákup přímo na mobilu není příliš pohodlný, pokud chcete do nového přístroje dostat hodně aplikací najednou. Příprava na počítači proto práci hodně urychlí. U iOS lze aplikace „naklikat“ v iTunes, u Androidu pak ve webovém prostředí Play Storu.

Windows Phone měl od každého něco, ale subjektivně ani jeden způsob neuměl pořádně. Nákup v Zune byl ještě krkolomnější a zdlouhavější než v iTunes. Naopak webový Marketplace se zase nemůže rovnat s Android Marketem Play Storem. Na první pohled vypadá lépe a přehledněji, ale samotné posílání aplikace na telefon je zdlouhavé a často nefunkční. Pro Android stačí jen párkrát klepnout myší, u WP je těch kroků mnohem více a ještě se aplikace automaticky nenainstaluje. Resp. měla by, ale dost často vám na e-mail pouze přijde odkaz, jak postupovat dál. (Viz postup v galerii níže.)

Snad když už Redmondští nebudou vyvíjet obchod pro Zune, zdokonalí ten webový. Pokud používáte kapesní přehrávače Zune HD, aplikace pro ně budou nadále stažitelné. Ale jde o mrtvou platformu, která bude nejspíš také co nevidět odklizena.

Windows Phone Marketplace Windows Phone Marketplace Windows Phone Marketplace Windows Phone Marketplace Windows Phone Marketplace 

Aplikace a updaty jen pro Windows Phone 7.5 a novější

Druhá novinka je spíš formalitou. Během pár týdnů Microsoft zakáže instalaci a aktualizaci aplikací pro původní systém a bude vyžadovat minimálně Mango. Všechny současné telefony mohou mít WP7.5 zdarma, a to okamžitě, proto se změna nejspíš nikoho nedotkne. (Původní verze a NoDo jsou funkčně velmi očesané a Mango je takřka nutnost.) To jen nad příštím updatem Apollo visí velký otazník.

 

Microsoft dále potvrdil, že pro Windows Phone je už připraveno 80 000 aplikací, které lze nakoupit v 54 zemích (brzy už 63).

Otázka do pranice: jakým způsobem nakupujete/stahujete aplikace vy?

 Zdroj: Microsoft

Byl pro vás článek přínosný?