Hlavní navigace

Microsoft: Windows 10 nyní aktivně běží na 200 milionech zařízení

5. 1. 2016

Sdílet

Zdroj: Redakce

To bylo těsné. Sotva jsme vás informovali o tom, že se podle propočtů nezdá, že by Desítky překročily magickou hranici aktivních instalací, oznámil Microsoft překročení milníku. Podle něj je od včerejšího dne na světě 200 milionů aktivních zařízení, na nichž běží Desítky. (Je to bráno měsíčně.) Podotýkám, že se nebavíme jen o počítačích, i když Microsoft pojem zařízení dále neupřesňuje. Statistika od Net Applications nám již napověděla, že samotné počítače tak daleko nejsou, takže firma do uvedeného čísla počítá docela jistě telefony a konzole.

Podle Microsoftu je adopce stále rychlejší. Kdybychom avšak brali čistě instalace na počítačích, dosud nástup operačního systému podle Net Applications zpomaloval měsíc po měsíci. Redmondští tvrdí, že se Windows 10 rozšiřují o skoro 140 % rychleji než Windows 7 a o 400 % rychleji než Windows 8. Zajímavější je to, že 76 % firemních zákazníků Microsoftu testuje Desítky a v rámci podniků a škol si systém našel cestu na 22 milionů zařízení.

Aktivní okno má volitelně barvené záhlaví

Redmondští se odkazují, že je s Desítkami spokojeno vyšší procento uživatelů než tomu bylo v případě předchozích verzí Windows. Věřím, že je to pravda v souvislosti s negativně hodnocenými Osmičkami, bohužel se jedná o abstraktní tvrzení.

Nyní pár zbytečných čísel. V prosinci lidé strávili s Desítkami více času než s kteroukoli předchozí verzí Windows – bylo to 11 miliard hodin. V Edgi zase probrouzdali 44,5 miliardy minut. Patrně za celou dobu produktu na trhu si prohlédli 82 miliard fotek v integrovaném prohlížeči obrázků a položili Cortaně 2,5 miliardy dotazů. V celém roce 2015 hráči strávili ve hrách 4 miliardy hodin, z toho ale pouze 6,6 milionu hodin streamovali na počítače obraz z konzole Xbox One.

Nový Windows Store zaznamenal celkem 3 miliardy návštěv, počet transakcí se o svátcích meziročně zdvojnásobil. V prosinci 60 % platících zákazníků navštívilo obchod poprvé. Zařízení s Desítkami v prosinci vydělala 4,5× více peněz než zařízení s Osmičkami, což ale může těžko někoho překvapit.

Zdroj: Windows Experience Blog

Byl pro vás článek přínosný?