Hlavní navigace

Microsoft zalepil díru ve vykreslování písem a potřetí opravil Windows 10

21. 7. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Microsoft během včerejška uvolnil záplatu pro Windows 10. (Víte, jak je to s těmi časovými posuny, pro nás to platí hlavně ode dneška.) Ta nese označení KB3074667. Mimochodem, podle InfoWorldu Microsoft záplatuje stejnou díru v předchozích řadách Windows, jen záplata nese zcela jiné označení, a sice KB3079904.

 

Těmito záplatami se chce Microsoft definitivně vypořádat s objeveným slabým místem zabezpečení souvisejícím s vykreslováním písem. Jedná se o problém objevený díky uniklým materiálům od Hacking Teamu. Útočník by se k vám z webové stránky dostal prostřednictvím vloženého písma typu OpenType. Případně kdybyste otevřeli upravený dokument.

Rozdíl mezi záplatami je takový, že verze pro Windows 10 je kumulativní. Microsoft k ní přibalil další blíže nespecifikované opravy, které s bezpečností ani nesouvisí. Není to poprvé, co se k podobnému kroku odhodlal. Jak informoval Gabe Aul, jako bezpečnostní aktualizace byl označen rovněž kousek ze 17. července s názvem KB3074665.

Microsoft do dnešního dne vydal tři záplaty pro Windows 10
Microsoft do dnešního dne vydal tři záplaty pro Windows 10

Šlo o poslední vydání Flash Playeru pro Internet Explorer, potažmo Edge. I na tuto aktualizaci firma nabalila další opravy, které ovšem blíže nespecifikovala. Microsoft nás upozornil, že do 29. července plánuje vypouštět aktualizace, jimiž Windows 10 zlepší. V součtu už vydal tři menší balíčky s opravami pro sestavení 10240. První byl dostupný 15. července a nazýval se KB3074663.

Tedy ode dne, kdy bylo sestavení dostupné. Kadence je tak zatím slušná a doporučujeme Windows Update kontrolovat každý den. (I když služba to vlastně dělá sama, že?) Zejména v prvních fázích života operační systém bude opravy potřebovat. Záplatu aplikujte samozřejmě i v případě, že používáte starší verzi Windows. Hacknutý Hacking Team celý svět docela zaměstnal. Zejména pak Adobe, jehož software byl kvůli utajeným dírám zneužíván ke sledování. Zejména Flash Player musel být vícekrát opraven.

via InfoWorld

Byl pro vás článek přínosný?