Hlavní navigace

Microsoft zřejmě chystá Skype v prohlížeči. Vyvíjet se bude v Praze

17. 4. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Skype už je v rukou Microsoftu, ale pod novým vedením jsme se žádných velkých novinek zatím nedočkali, snad až na betaverzi klientu pro Windows Phone. Jenže na stránkách firmy se v sekci kariéra objevily inzeráty hledající lidi pro vývoj „Skype for browsers“. Tímto chce Microsoft posílit londýnskou a pražskou pobočku.

You will have a chance to integrate existing Skype solutions on to the web with the support of the backend services build from the ground up using latest Microsoft technologies. Result of your work will be used by hundreds millions of thankful users worldwide. 

Skype Facebook

Volání přes Skype na Facebooku, foto: Skype

Skype už v prohlížečích tak trochu funguje díky doplňku pro Facebook. Jestli si však inzerát vykládáme správně, Microsoft chce uvést online verzi klientu, který by žádné další doplňky nepotřeboval, z hlediska prohlížeče by vyžadoval jen podporu HTML5 a JavaScriptu.

To má logiku hned z několika důvodů. Microsoftu by do budoucna odpadl vývoj desítek různých verzí pro odlišné platformy a zároveň by mohl nabídnout Skype také pro rozhraní Metro ve Windows 8, kde se s doplňky typu Flash nebo Silverlight nepočítá.

 

Zatím ovšem nevíme, jaké technologie budou ve skutečnosti použity. Například Google pro tento účel vyvíjí otevřené rozhraní WebRTC, Opera a Mozilla se podílejí také. (Opera zrovna dnes přispěchala s testovací verzí prohlížeče, který umí webkameru zpřístupnit také jen za pomocí HTML5 a JS.)

Zdroj: LiveSide

Byl pro vás článek přínosný?