Hlavní navigace

Mio MiVue Mirror R30: dobře ukrytá autokamera (recenze)

10. 2. 2016

Sdílet

Zdroj: Redakce

Provedení

Autokamery mají jednu společnou vlastnost, a to, že je podle vyhlášky vlastně nesmíte používat. Pořizování záznamu bez souhlasu ostatních účastníků silničního provozu je jedna věc, ale policie nepěkně hodnotí také umístění kamery na čelním skle, což klasifikuje jako bránění ve výhledu. Oficiálně nesmí být umístěna v zorném poli, kterým je u naprosté většiny aut celé přední okno. Autokameru je ovšem dobré mít už kvůli pojišťovně pro dokázání vaší neviny a naopak viny toho druhého řidiče.

Takto kontrastní displej v reálu samozřejmě není

Mio R30 je vlastně zpětné zrcátko, které nasadíte na to původní gumovými pásky. Je poměrně velké (skoro 30 cm) a příliš se nehodí do malých vozů. Původní zrcátko přesahuje po stranách a zleva má čočku kamery. Aby R30 nefungovalo jen jako zpětné zrcátko, musíte jej napájet ze zásuvky autozapalovače. Na interní akumulátor nějakou dobu vydrží, ale napájení je nutnost.

Ani samotné zrcátko není obyčejné. Uprostřed má skrytý displej, který je vidět, jen když ho zapnete. Viditelnost odrazu je proti normálnímu zrcadlu horší, ale i když si aktivujete displej promítající záznam jízdy, stále skrz něj vidíte i to, co se děje za vámi. Vlastně to vidíte i lépe, jelikož obraz displeje je poměrně slabý.

Kameru ovládáte několika tlačítky zespodu. Obraz je nastaven tak, aby po určité době zmizel a nerušil při jízdě. Nahrávání na microSD kartu se spustí automaticky po startu a můžete jej zapnout i ručně. Na výběr je možnost nahrávání zvuku uvnitř kabiny i kvalita videa. R30 umí až 2 560 × 1 080 px, tedy velmi širokoúhlé rozlišení, které je do auta jako dělané. Šířka záběru ale zůstává stejná (130°). Nechybí tlačítko pro uzamknutí aktuálního záznamu.

R30 je chytré řešení s dobrou kvalitou obrazu. Místo velkého a špatně čitelného displeje bych ocenil spíše klasické zrcátko klidně s miniaturním skutečným displejem v rohu – pro nastavení úhlu záběru i nouzové přehrávání by to stačilo. Nezapomeňte také, že budete muset k zrcátku okolo A sloupku přivést napájecí kabel.

 

Parametry
šířka záběru 130°
rozlišení až 2 560 × 1 080 px
příslušenství čisticí hadřík, 3m napájecí kabel
Cena a záruka
zahájení prodeje červen 2015
záruka 2 roky
Graf ceny produktu MIO MiVue Mirror R30 poskytuje server Heureka.cz
zapůjčil Mio
cena 4300 Kč

 

Kvalita videa ve dne a v noci

Minuta záznamu ve Full HD zabere 80 MB a v nejlepším rozlišení 120 MB. Nahrává do H.264, ale formátem je bohužel MOV místo MP4. Kvalita je dostatečná, ne tak dobrá jako u loňského vítěze našeho testu autokamer, ale SPZ přečtete bez problémů. O něco horší je to v noci, kdy se R30 snaží získat co nejvíce světla, ale pouliční lampy a světla ostatních aut pak v záznamu oslňují. V noci už SPZ většinou nepřečtete ani nablízko.

Fotoaparát

 

Full HD

2560 × 1080 px

Noc

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.