Hlavní navigace

Mobil jako ze Star Treku. Changhong H2 se spektrometrem rozpozná látky na molekulární úrovni

10. 1. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce

Tohle by mohla být další mobilní revoluce. Společnost Consumer Physics se zabývá vývojem malých spektrometrů SCiO určených pro běžné uživatele. Kapesní zařízení prodává za 300 dolarů. Na CESu však ukázala první verzi integrovanou přímo ve smartphonu.

Changhong H2 se spektrometrem SCiO (CES 2017)

Na zpřesnění měření a miniaturizaci spolupracovala s firmou ADI, na implementaci pak s čínským výrobcem Changhong (u nás známým hlavně díky televizorům a nymburské továrně). Changhong H2 je přitom jinak docela obyčejným smartphonem s Androidem a nebude ani příliš drahý. V polovině roku se začne prodávat za 3000 juanů (11 000 Kč bez DPH).

Jde o 6" mobil s Full HD displejem, neznámým osmijádrovým (2GHz) procesorem, 4 GB RAM a 64 GB úložné paměti. Obsahuje 16Mpx foťák a 3000mAh akumulátor. Hlavním tahákem je ale onen spektrometr umístěný v pravém horním rohu na zadní straně.

Changhong H2 se spektrometrem SCiO (CES 2017)Changhong H2 se spektrometrem SCiO (CES 2017) 

SCiO pracuje s blízkým infračerveným zářením. Nejdříve se vyšle paprsek směrem k objektu, od jeho molekul se následně obrazí zpět k snímači. Každý prvek emituje jiné spektrum, takže lze poznat přesné chemické složení analyzované látky. K čemu se to bude hodit? To záleží na aplikacích.

Consumer Physics má aplikace, které rozpoznají podíl tuku v lidském těle. Informují o nutričních hodnotách potravin (množství tuků, proteinů, cukrů). Zjistí čerstvost zeleniny a ovoce, množství kakaa v čokoládě. vody v mase nebo identifikují složení pilulek. Na CESu firma například ukazovala, jak telefon rozpozná pravou Viagru od falešné. Telefon je třeba přiložit maximálně dva centimetry od objektu, analýzy trvá asi dvě sekundy.

Integrovaný spektrometr může být příští velkou věcí, která poblázní svět mobilů. Na rozdíl od brýlí pro virtuální realitu má totiž i praktický dopad. Analýza látek pomůže při nakupování potravin nebo dodržování diet. S vhodnou aplikací by šlo snadno změřit i množství alkoholu nebo kvalita drog.

Zdroj: CP via Anandtech

Byl pro vás článek přínosný?