Hlavní navigace

Mobilní operační systém Android v neděli sfoukl čtyři svíčky na dortu

24. 9. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Ani se tomu nechce věřit, že to jsou již čtyři roky, co se nám poprvé ukázal malý zelený robot, známé to logo Androidu. Dle IDC se prodalo ve druhém letošním kvartále na 104,8 milionu zařízení činících 68,1procentní podíl na trhu.

Tato open source platforma byla původně uvedena na trh 23. září 2008 a připomínáme pro zajímavost, že poprvé ohlášena byla pro změnu již v listopadu 2007, kdy byl decentně naznačen předpoklad existence konkurenta Apple. Poprvé se pak na trhu Android objevil v podobě zařízení HTC Dream (T-Mobile G1) uvedeného v říjnu 2008.

Pak jsme si až do roku 2010 museli počkat na tajemný Google Phone, což byl posléze u HTC vyrobený Nexus One. Ten stejný rok Android poprvé překonal Apple iOS v prodejích a je tomu tak dodnes. Android Market se nám během času též přetransformoval v Google Play a denně světu servíruje přes 600 tisíc aplikací, přičemž již v červnu poskytl na 20 miliard downloadů celkem.

Android Robot

Během let jsme tu měli Cupcake, Donut, Éclair, Froyo, Gingerbread, Honeycomb, Ice Cream Sandwich a Jelly Bean. Takže pozvedněte i vy svoji oblíbenou sladkost (želé fazole budou, pravda, nejstylovější...) a ať se systému stejně daří i po další roky!

Zdroj: Android Authority

Byl pro vás článek přínosný?