Hlavní navigace

Mobily už Samsungu nestačí, chce konkurovat Intelu a AMD v serverech

13. 8. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Procesory ARM mají v poslední době slušně našlápnuto. Do jisté míry je jejich „tažení“ mediálním jevem, neboť se vezou na vlně překotného úspěchu chytrých telefonů a podobných zařízení. Rychlý vývoj mobilních čipů SoC však této architektuře dává dynamiku i po technologické stránce. Není tedy divu, že se výrobci těchto procesorů snaží využít situace a zavčasu expandovat do dalších oblastí. Mezi takové podnikavce patří i Samsung, Společnost se zřejmě pokusí navázat na mobilní čipy Exynos vstupem na trh serverových procesorů.

Tuto informaci přinesl korejský deník Seoul Economic Daily, od nějž ji přetiskly EE Times. Zpráva je kromobyčejně skoupá na podrobnosti, hovoří pouze o tom, že půjde o čip s velmi nízkou spotřebou. Pravděpodobně tedy půjde o procesor koncepčně a technologicky podobný těm, které Samsung vyrábí pro telefony (před pár dny jsme zde informovali o Exynosu 5 s jádry Cortex-A15). Zpráva také podotýká, že Samsung se zřejmě bude podílet i na uvedení počítačů s procesory ARM a systémem Windows 8 RT koncem letošního roku. O vývoji serverových řešení se nicméně spekulovalo již dříve; Samsung prý také v poslední době nabíral specialisty z tohoto oboru.

Mobilní SoC Samsung

Příchod serverových procesorů od Samsungu má údajně nastat až v roce 2014. To asi znamená, že korejský gigant má v úmyslu zcela vynechat současnou 32bitovou generaci procesorů ARM. K té patří jádra Cortex-A9 a A15, která používá většina současných čipů SoC. Pozdější uvedení tak poukazuje na 64bitovou architekturu ARMv8. Samsung může licencovat jádra přímo od ARM Holdings, zajímavější by ale bylo, kdyby podobně jako Marvell nebo Qualcomm přišel s vlastní implementací. V tomto ohledu však zatím není nic známo.

 

V oblasti procesorů pro servery s nízkou spotřebou bude zřejmě v budoucnu docela husto. Čipy s architekturou ARM chystá Applied Micro (64bitový X-Gene) a nejspíše také Nvidia se svým projektem Denver. Prakticky na trhu už jsou serverová řešení od Calxedy a Marvellu. V ARM Holdings se přitom v dubnu nechali slyšet, že serverové procesory ARM chystají ještě další firmy. Procesor na bázi této archiktury ohlásila nedávno firma Cavium, která dříve používala architekturu MIPS (například v 64bitových Octeonech).

Proti těmto vyzyvatelům budou stát tradiční procesory s architekturou x86. Intel zatím staví na úsporných procesorech Atom. Jak ale ukazuje příklad mikroserverů SeaMicro, ideálním řešením nemusí být velké množství „malých“ procesorů. Vedle systémů založených na Atomech totiž používá i výkonnější Xeony či Opterony. Vzhledem k vyššímu výkonu totiž tyto procesory mohou dosáhnout obdobně efektivního využití energie i přes vyšší TDP. Zdá se, že této strategie se bude držet i AMD, zatím totiž nedalo najevo, že by do serverů chtělo nasadit čipy s architekturou Bobcat.

Zdroj: EE Times, X-bit labs

Byl pro vás článek přínosný?