Hlavní navigace

Mozilla Foundation se rozhodla ukončit vývoj Thunderbirdu

8. 7. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Mozilla Foundation je společnost, která drží ochrannou ruku nad vývojem velmi oblíbeného prohlížeče Mozilla Firefox. Není to však její jediný produkt – pod svými křídly také doposud měla poměrně známý poštovní klient – Mozilla Thunderbird.

Thunderbird byl zcela zdarma, svými funkcemi však často předčil konkurenci od Microsoftu (MS Outlook). Windows Live Mail nebo Outlook Express pak ve srovnání s Thunderbirdem vypadal jako nedodělek od začínajícího programátora.

Tým vývojářů Thunderbirdu se nyní přesune do stáje Firefoxu, kde prý bude potřebnější. Důvody pro zastavení vývoje Thunderbirdu jsou však celkem pochopitelné – v korporátním prostředí se nejčastěji setkáváme s Microsoft Outlookem a domácí uživatelé (pokud e-mail vůbec používají) preferují rychlé odbytí pošty ve webovém rozhraní.

 

 

Vývoj nebude zastaven úplně, jen se výrazně omezí. Do rukou jej nyní dostane komunita – záleží tak jen na ní, jestli celý projekt pohřbí, nebo bude vzkvétat. Velkou část funkcionality však v Thunderbirdu představují doplňky, nemuselo by to tedy znamenat definitivní konec poměrně úspěšného open source projektu.

Zdroj: Tbreak

Byl pro vás článek přínosný?