Hlavní navigace

Mozilla příští rok pohřbí NPAPI, Flash pro Firefox ale zůstane. Dostane výjimku

8. 10. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Mozilla na svém blogu oznámila, že do konce roku 2016 ve Firefoxu skončí podpora zásuvných modulů napsaných pro zastaralé rozhraní NPAPI. Moderní prohlížeče už chtějí využívat pouze otevřené webové standardy dostupné bez instalace dalších doplňků. Chrome a nová Opera NPAPI zrušily nedávno, Internet Explorer už před lety a jeho nástupce Edge nepodporuje ani alternativu ActiveX. Po Firefoxu zůstane posledním z velkých prohlížečů podporujících NPAPI Safari.

Firefox se do konce příštího roku zbaví NPAPI
Firefox se do konce příštího roku zbaví NPAPI

Konec NPAPI znamená, že ve Firefoxu už nebudou fungovat moduly jako Silverlight nebo Java. Společnost Unity Technologies vyvíjející stejnojmenný plugin pro hraní 3D her v prohlížeči už oznámila postupný přechod na WebGL. Unity 5.4, který přijde v březnu 2016, už nebude současný NPAPI Player podporovat.

 

V NPAPI je v současnosti napsán také Flash Player. Ten nicméně dostane výjimku a bude ve Firefoxu fungovat i nadále. Podle Mozilly je pořád ještě hodně potřebný. Organizace chce s Adobe pracovat na jeho vylepšování a zabezpečování. Stále jej ale bude třeba instalovat zvlášť. Integrace jako v Chromu nehrozí, protože jde o proprietární software a takový Mozilla ve svých open source programech nechce.

PS: Nezapomeňte, že Mozilla příští rok ukončí také podporu současných rozšíření a přejde na nový formát kompatibilní s Chromem.

Zdroj: Mozilla

Byl pro vás článek přínosný?