Hlavní navigace

MS vyjasnil (ne)podporu Skylake ve Windows 7/8: kritické opravy budete mít dál

21. 3. 2016

Sdílet

Zdroj: Redakce

Před časem vzbudil Microsoft rozruch oznámením, že u budoucích procesorů nebude nadále počítat s podporou i v dříve uvedených operačních systémech a bude požadovat použití Windows 10. Nejméně vítané bylo asi to, že mezi ty „budoucí“ čipy spadla i současná generace CPU Skylake od Intelu. O nich Microsoft poněkud nejasně sdělil, že jejich uživatele pracující s Windows 7 nebo 8.1 bude podporovat jen přechodně do července 2017 a poté budou muset přejít na aktuální desítky, ačkoliv tyto OS mají obecně dle původních podmínek mít podporu delší než jen k tomuto datu. Microsoft nyní v těchto zmatcích udělal větší jasno a také trošku slevil z dané „lhůty smrti“, i když úplně ji nezrušil.

Onen červenec 2017, kdy měla být pro sedmičky a osmičky utnuta podpora, se měl týkat vybraných sestav s procesory Skylake, jejichž seznam Microsoft zveřejňuje. Tato politika tedy neplatí globálně pro všechna PC se Skylake. Tato PC jsou primárně míněna pro provoz s Windows 10, jejich pořizovatelé ale k tomu dostali jakousi přechodnou podporu Windows 7 a 8.1, během níž si mají přechod připravit. Ta měla končit v červenci 2017 a od té doby již měly být podporovány jen desítky. Tuto lhůtu ale nyní Microsoft prodloužil o rok do července 2018, takže firmy budou mít delší čas na přípravu.

Nicméně to, že by se podpora pro Skylake ve Windows 7 a 8.1 nějak obecně rušila k tomuto datu nebo již nyní (pro ostatní počítače, než ty výše odkazovaném seznamu podporovaných), úplně neplatí. V tom, jak přesně je tato politika nastavena, také Microsoft naštěstí udělal větší jasno. Podpora by měla v podstatě pokračovat podle původních očekávání a být limitována jen obvyklou desetiletou životností operačního systému, jak bylo původně avizováno. V případě nových CPU ale Microsoft poněkud oslabil garance toho, jak moc péče tato podpora bude obnášet.

Obnovení bitové kopie Windows 7

 

Kritické záplaty zůstanou

Windows 7 a 8.1 mají i s „nepodporovanými“ novými CPU dostat úplně všechny kritické záplaty, takže by jejich funkčnost a použitelnost měla být zachována po celou desetiletou dobu podpory – pro sedmičky to znamená do ledna 2020, pro osmičky do ledna 2023. Rozdíl by měl být až na úrovni méně závažných záplat. U těch se může stát, že nebudou dotčeným počítačům nabídnuty ve Windows Update, pokud budou na procesorech Skylake způsobovat problémy.

Jak velká část nekritických oprav by takto mohla být zadržena (či zda dokonce nepůjde o všechny), to zatím jasné není. Pozor na to, že podle kritérií Microsoftu mohou mezi nekritické chyby spadnout i některé bezpečnostní chyby, pokud je u nich zneužitelnost méně závažná. Z tohoto hlediska bude stále lepší přece jen „skousnout“ upgrade na desítky (ideálně dokud to ještě jde bezplatně).

  
Core i7-6700K, momentální špička mezi procesory Skylake

 

Podle těchto upřesnění by tak počítače postavené na procesorech Skylake (a poté novějších) měly v budoucnu nadále být funkční a kryté bezpečnostními aktualizacemi, jinými slovy nemělo by být problémem je dále provozovat. Setkáte se s problémy danými tím, že starší OS není na novější hardware připraven (jako třeba komplikace při instalaci kvůli ovladačům USB 3.0 u sedmiček), ale to není nic nového. Každopádně by fungování těchto počítačů se sedmičkami či osmičkami nemělo být nějak nepřirozeně utnuto. A pro pořádek: počítače se staršími CPU se nemusí obávat ničeho, u těch by dostupnost záplat omezována být neměla.

 

Zdroje: Microsoft, AnandTech

Byl pro vás článek přínosný?