Hlavní navigace

MSI představilo svou odpověď na NUC, minipočítač Cubi [CeBIT]

23. 3. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Když Intel před nedávnem zanechal výroby základních desek, mluvilo se neoficiálně o tom, že se pozůstatky této divize přeorientují na výrobu barebonů NUC. V těch zřejmě vidí perspektivu i další výrobci desek – svoje má Asus a Brixy od Gigabyte jsou krabičkám od Intelu podobné dokonce až podezřele. Není asi tedy moc velké překvapení, že variaci na miniaturizované PC zhruba v podobném formátu nyní přináší také MSI. Její počítačové krabičky s rozměrem zhruba 11 × 11 cm se budou jmenovat Cubi a firma už je zevrubně předvedla na CeBITu.

Počítače budou mít šasi o rozměru 11,5 × 11,1 cm s výškou 35 mm nebo 46 mm podle toho, zda budete chtít šachtu na 2,5" pevný disk nebo SSD typu SATA. Ta by měla být realizována výměnným spodním krytem, který je – pokud to dobře chápu – součástí dodávky, tedy alespoň u některých modelů. Deska uvnitř připomíná prostorovým uspořádáním NUC stejně jako skříňka sama. Na jedné straně je procesor s chladičem, na druhé dva sloty SO-DIMM pro paměť DDR3, slot Mini-PCI Express pro bezdrátový modul (Dual Band Wireless-AC 3160) kombinující Bluetooth 4.0 a Wi-Fi 802.11ac a nakonec slot mSATA pro SSD.

Minipočítače MSI Cubi

Jako procesor (respektive SoC) používá MSI nejnovější generaci ULV čipů Intel, 14nm mobilní Broadwell. Na výběr má být Celeron 3205U, Pentium 3805U, Core i3-5005U a Core i5-5200U. Ve všech případech tedy dvoujádra s TDP 15 W, model s grafikou HD 6000 nebo jinou variantou GT3 bohužel chybí. NUC firma MSI poměrně věrně následuje i po stránce vnější výbavy. Zepředu a zezadu je po dvou portech USB 3.0, krabička má jeden sluchátkový výstup, gigabitový Ethernet, ale nikoliv IR senzor pro dálkové ovládání. Opět také chybí čtečka karet, což je i neduh NUCů, kterým naštěstí netrpí například Zboxy Nano od Zotacu.

Minipočítače MSI Cubi
Minipočítače MSI Cubi

Co je vyřešené pěkně, jsou naopak výstupy videa. Přítomno je HDMI a Mini DisplayPort, na němž lze provozovat naplno monitor o rozlišení 4K (HDMI je omezeno na 30 Hz). MSI avizuje také podporu pro dva monitory současně, což by ale u Broadwellu měla být samozřejmost, jsou-li vyvedeny patřičné výstupy. Cubi se také bude moci nainstalovat za monitor do držáku VESA.

 

MSI Cubi bude na trhu v černém a bílém provedení, a to zřejmě jako kompletní PC s Windows 8.1. Zda bude k mání také neosazený holý barebone, tisková zpráva ani web firmy nezmiňují. Prodej by měl začít během několika málo dní, podle MSI má být totiž Cubi celosvětově dostupné ještě do konce tohoto měsíce (března). České vyhledávače cen zatím nic neví, ale evropské ceny některých modelů uvádí web ComputerBase: Cubi s Celeronem 3205U, 2 GB RAM a 128GB SSD má prý stát 319 EUR (8800 CZK) včetně Windows 8.1 s Bingem a alternativně lze koupit totéž bez OS, ale s Pentiem 3805U za 329 EUR (9100 CZK). Za model s Core i3-5005U, 4 GB RAM a 128GB SSD pak dáte 469 EUR (13 000 CZK).

Zdroje: MSI, Liliputing, ComputerBase

Byl pro vás článek přínosný?