Hlavní navigace

MSI vyrábí ozdobné SLI můstky s chlazením. Karty ze strany ofukuje ventilátor

29. 3. 2016

Sdílet

Zdroj: Redakce

Na to, že jde o pasivní kus hardwaru – v podstatě ekvivalent kabelu – se můstky pro propojení grafických karet ve SLI dočkaly spousty „vylepšených“ verzí, zaměřujících se v souladu s dnešní „estetizující“ tendencí dražšího hráčského hardwaru na vzhledovou stránku. Jelikož můstek může nést marketingově cenné logo, nabízí různé „designové“ či svítící typy řada firem. K nim se nyní připojilo s podobným zkrášlovadlem i MSI, ovšem v tomto případě má módní doplněk i funkční stránku. Slibuje totiž lepší chlazení spřažených grafických karet.

MSI již dekorativní propojky pro SLI nabízí. Momentálně ale uvádí novou vezi (nazvanou SLI Bridge Kit), která má na boku „zpevněného“ plastového krytu uchycen rámeček pro 120mm ventilátor s nízkým profilem (a samozřejmě logem), jenž má pomáhat chlazení sendviče grafických karet. Takto vybavené můstky MSI vyrábí pro konfiguraci s třemi, nebo s čtyřmi kartami; pro dvojici zřejmě nikoliv. Účinnost se asi bude dost lišit podle toho, jaké škvíry mezi chladiči máte, ventilátor by ale v ideálním případě měl pomoci vyhnat zpod karet teplý vzduch, který by se chtěl držet mezi sloty u PCB desky.

SLI můstky s chlazením od MSI

Ventilátor má protivibrační podložky, které by měly tišit jeho chod, a nainstalovat by se měl dát z bou možných stran (tedy pro foukání nebo odsávání). V případě potřeby je pak možné chladící část včetně držáku odpojit. Na obrázcích není nikde vidět kabel, velice pravděpodobně se ale bude zcela běžným způsobem připojovat na desku, i když ideálně bychom si asi představovali napájení z můstku samého.

SLI můstky s chlazením od MSI

Kromě chladící funkce je, což asi nepřekvapí, přítomná i obvyklá funkce osvětlovací, iluminováno je logo na hřbetu můstku, které by mělo ladit s podobnými na straně grafik od MSI. Kompatibilita je údajně se všemi grafikami GeForce, které nesou konektory pro SLI (AMD jak známo můstky opustilo a karty mu komunikují po sběrnici), pro ovládání LED ale bude třeba utilita MSI Gaming App.

 

Jakou cenu bude MSI za tyto můstky účtovat, zatím prozrazeno nebylo, prodávat by se však měly začít někdy začátkem dubna. Pokud by vás však tento druh designu u hardwaru oslovoval, nevyjde to nikterak levně. MSI totiž svůj obyčejný dvoukartový můstek prodává za 30 dolarů (s DPH 875 Kč), to je ale bez ventilátoru. Čtyř a tříkartová verze s přídavným chladičem rozhodně bude dražší, očekával bych, že alespoň dvojnásobně. Asi není třeba dodávat, že máte-li šikovné ruce (nebo aspoň dost drátu a izolepy), můžete si samozřejmě něco s podobnou chladící funkcí zimprovizovat, jen to nebude tak fotogenické.

Zdroje: Tom's Hardware, techPowerUp

Byl pro vás článek přínosný?