Hlavní navigace

Mushkin chystá 4TB SSD za 1000 USD, 2TB za polovic. S 3D NAND typu MLC [CES]

11. 1. 2016

Sdílet

Zdroj: Redakce

Na CES 2015 různé firmy prezentovaly současná či budoucí SSD. Zvykli jsme si sice věnovat pozornost hlavně velkým výrobcům s vlastní produkcí NAND, jako je Samsung, Micron/Crucial nebo Intel, ale letos zaujalo i jedno méně známé jméno. Mushkin na CES předvedl novou generaci svých SATA disků Reactor, která jednak přinese 3D NAND – půjde o jedno z prvních SSD s touto technologií mimo disky Samsungu – a navíc velmi zajímavé kapacity a ceny.

Tyto disky budou založené na nové revizi řadiče Silicon Motion SM2246EN, kterou jeho dodavatel na CES také předváděl. Ta přináší právě podporu pro 3D NAND, kterou Mushkin využije v discích Reactor s kapacitou 2 TB. Na stejném základu pak má být uveden také 4TB disk. Pro ten ovšem ještě není známo jméno – možná bude také uveden v řadě Reactor, možná v nějaké jiné.

Mushkin Reactor 2 TB s MLC 3D NAND (CES 2016)
Mushkin Reactor 2 TB s MLC 3D NAND (CES 2016)

Podle prezentace Silicon Motion by řadič měl podporovat 3D NAND od IMFT (společný flashový podnik Micronu a Intelu) a také od Hynixu; na čem bude stavět Mushkin, v tuto chvíli známo není. Má ale jít o 3D NAND typu MLC, což by mohlo být docela atraktivní, neboť Samsung v dostupnějších discích jako je SSD 850 Evo používá jen TLC. Jeden řadič aktuálně zvládne kapacitu 2 TB, tento model Mushkinu tedy bude moci být nativní. 4TB model již ale bude potřebovat řadiče dva, takže fyzicky půjde o dva 2TB disky v jednom. Budou však osazené na jednom PCB, takže by výsledné SSD mělo stále mít 7mm výšku vhodnou do notebooku.

Silicon Motion demonstroval prototypy SSD s 3D NAND od IMFT i Hynixu (Zdroj: PC Perspective)
Silicon Motion demonstroval prototypy SSD s 3D NAND od IMFT i Hynixu (Zdroj: PC Perspective)

 

4TB SSD s cenou 0,25 USD za 1 GB

Diskové prostory obou řadičů tohoto 4TB disku nebudou spřaženy v režimu RAID, ale toliko v režimu JBOD. Po stránce výkonu tedy toto zdvojení nebude nijak přínosné (ba spíše přotěžující) výkon v náhodném čtení a zápise údajně nebude nijak slavný. The Tech Report píše, že dle zástupců firmy se čeká okolo 10 000 IOPS. V sekvenčních zátěžích by ale měl být výkon adekvátní: 2TB model má zapisovat 460 MB/s a číst 560 MB/s.

Prototyp 4TB SSD na bázi disku Mushkin Reactor s MLC 3D NAND (Zdroj: Overclockers.com)
Prototyp 4TB SSD na bázi disku Mushkin Reactor s MLC 3D NAND (Zdroj: Overclockers.com)

Výkonem tudíž tyto připravované novinky neokouzlí – a to asi ani u 2TB nativního modelu, neboť přes použití 3D NAND je SM2246EN lowendový čtyřkanálový řadič. Měly by však mít velmi příznivý poměr ceny a kapacity. Mushkin údajně hodlá nasadit ceny odpovídající 0,25 USD za 1 GB, a to i u těchto vysokých kapacit, které před nedávnem byly výsadou velmi drahých enterprise disků. Cílem je prý mít cenu 25 centů za 1 GB, což by znamenalo, že se model s kapacitou 2 TB bude prodávat za 500 USD, což v našich končinách s daní momentálně znamená 14 950 CZK.

 

Tato cena za gigabajt má ovšem prý platit i pro 4TB model, který by tudíž měl stát dvojnásobných 1000 USD / 29 900 CZK (některá média píší zřejmě omylem o ceně 500 USD, ta ale vychází pro 2TB model). Třicet tisíc je sice nominálně hodně, ale jde o zatím nevídaný 4TB disk (pravda, brzy by se měly objevit Samsungy s touto kapacitou). A navíc nikoliv s tou nejlevnější NAND, ale s 3D pamětmi, které by měly mít lepší vlastnosti a výdrž než planární MLC posledních generací.

2TB verze tohoto disku v řadě Reactor by se za necelých 15 000 CZK měla objevit v druhém čtvrtletí roku a Mushkin ji už na CES ukazoval. V tomto období (dubnu až červnu) by se údajně už mohl objevit i 4TB model, který byl zatím na CES demonstrován jen jako prototyp. Tato informace ale asi není úplně jistojistá, takže by uvedení mohlo být i později.

Zdroj: Overclockers.com, PC Perspective, Mushkin, The Tech Report

Byl pro vás článek přínosný?