Hlavní navigace

Na Facebooku si budete moct vybrat, co se s vaším profilem stane po smrti

13. 2. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Většina internetové populace sice není ve věku, kdy by mohla počítat s tím, že do týdne zemře, ale nehody se bohužel dějí a někteří už musí přemýšlet na tím, co bude s jejich profilem, až odejdou. V současnosti je to celkem komplikované, byť lze docílit toho, aby byl profil uzamčen a ponechán jako virtuální pomník.

Někdo ovšem musí nahlásit, že jste zemřeli. Podobně je možné docílit smazání, byť Facebook má mnohem radši, když profily zemřelých mazat nemusí, jakkoli to může znít. Odpovídá tomu výrazně odlišná složitost dvou formulářů. Nikdy ovšem není dovoleno, se někdo přihlásil do cizího účtu. Pokud ovšem vaši přátelé nebo příbuzní neznají vaše heslo.

 

Každopádně se o váš profil vždycky někdo musel postarat a musel na to jít oklikou. Nově si vy sami určíte, kdo bude mít k vašemu účtu přístup, až zemřete. Váš důvěrník bude moct profil do určité míry kontrolovat. Smí např. oznámit den pohřbu. Stejně tak bude moct přijímat žádosti o přátelství a nahrávat nové profilové fotky a tapety.

Volitelně si bude moct naopak stáhnout všechny vámi nahrané fotografie a údaje o vás. Ke zprávám připuštěn nebude. Neuklidňuje vás to? Alternativou bude možnost Facebooku přikázat, aby vás účet po smrti odstranil. Bude to vaše vůle a nikdo s tím nic nezmůže. Funkce bude nejdříve dostupná v USA.

Zdroj: Facebook via Windows Central

Byl pro vás článek přínosný?