Hlavní navigace

Na trh jde nový Radeon R9 Fury, karta Nitro od Sapphire s nereferenčním PCB

17. 12. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Radeon R9 Fury s čipem Fiji a HBM, vydaný v červenci jako ořezaná verze highendu R9 Fury X, se poněkud vymyká zvyklostem. Na trhu je jen pár modelů, zatímco obvykle karty nabízí mnohem více firem. Diverzita se nyní zvýší o další variantu, kterou ale paradoxně opět přivede na svět Sapphire, nikoli některý z výrobců, na kterého se doposud nedostalo.

Sapphire ke své existující R9 Fury v provedení Tri-X nyní přidá model s označením Nitro. Ten se na první pohled nebude výrazně lišit, neboť chlazení bude až na šedočerné barevné provedení podobné: tříventilátorový Tri-X zabírající něco přes dva sloty. Rozdíl je ale patrný z druhé strany. Fury Nitro má pod backplatem delší a širší (12,5 cm) PCB, které je navržené na míru. Stále nedosahuje plné délky chladiče, ovšem koncový průduch pasivu už nemá rozměr jednoho celého ventilátoru. Délka navíc byla zřejmě použita k posílení napájecí kaskády, což by snad mělo umožnit vyšší přetaktování.

AMD Radeon R9 Fury, provedení Nitro od Sapphire
AMD Radeon R9 Fury, provedení Nitro od Sapphire

Radeon R9 Fury Nitro bude mít takt zvednutý ze základu na 1050 MHz, což odpovídá frekvenci R9 Fury X (ovšem má jen 3584 stream procesorů). Paměti HBM o kapacitě 4 GB pak budou na stejném taktu (1 GHz efektivně) jako u všech karet s čipem Fiji.

Kromě napájení má zvlášť navržené PCB ještě jeden přínos. Kromě výstupů DisplayPort a HDMI má totiž Sapphire na kartě osazené také DVI. To nicméně nebude podporovat připojení analogových monitorů přes redukci na D-Sub, neboť GPU už pro ně nemá podporu. Důležitější ale bude možnost připojit dual-link DVI monitory postrádající DisplayPort.

AMD Radeon R9 Fury, provedení Nitro od Sapphire

Model Nitro by měl podle Sapphire jít na trh v lednu a prý má v nabídce v podstatě nahradit model Tri-X z léta. Oficiální cena totiž zůstává stejná, mělo by jít o 560–600 EUR. U nás se nyní Tri-X v přetaktované verzi prodává zhruba od 17 000 CZK.

 

Kompletní Fiji v kartách R9 Fury?

Minulý týden se mimochodem objevily na některých webech zprávy, že v některých kartách R9 Fury (konkrétně v provedení Strix od Asusu, ovšem ne nutně pouze v nich) se v současnosti dá narazit na plnohodnotné čipy Fiji, ořezané jen softwarově. To by se teoreticky mohlo stát, pokud poptávka po levnějším R9 Fury převyšuje počet GPU, které mají z výroby defekty a po deaktivování příslušných jednotek jsou použity v ořezaném modelu. AMD nebo přímo výrobci karet by tak pro nižší model mohli přechodně nebo stále používat i zdravá Fiji.

 

DT24

Jak pravdivá tato informace je, těžko říct, zakládá se totiž podle všeho jen na svědectvích uživatelů, kterým se podařilo kartu odemknout (nástroje pro tuto operaci se objevily v srpnu) na plný počet 4096 stream procesorů. To však mohou být ojedinělé případy a i tehdy je možné, že jinak fungující GPU neprošlo v továrně některým z testů, nebo bylo ořezáno kvůli provozním vlastnostem. S plným odemčením bych tedy raději nepočítal, třeba ale někteří šťastlivci budou příjemně překvapeni.

Zdroje: techPowerUp, PC Games Hardware, WCCFtech

Byl pro vás článek přínosný?