Hlavní navigace

Na trh jde polodesktopová ARM deska s Opteronem A1120, LeMaker Cello

9. 3. 2016

Sdílet

Zdroj: Redakce

V pondělí byla řeč o 64bitové ARM desce Bubblegum-96. Shodou okolností vzápětí se objevila informace o dalším modelu postaveném na tomto standardu. Tentokrát ale půjde o jinou váhovou kategorii. Čínská firma LeMaker, od níž už možná znáte desky Banana Pi/Banana Pro nebo LeMaker Guitar (a vyrábí také HiKey kompatibilní s 96boards) totiž přišla s vlastní implementací „enterprise verze“ standardu 96boards. Vznikla tak již poměrně velká a pokročilá deska LeMaker Cello, která je osazena serverovým SoC AMD Opteron A1120 (dříve známým pod kódovým označením Seattle).

LeMaker Cello je dost podobná desce HuskyBoard, která používá stejný standard a čip, jedná se ale o separátní produkt. Rozměr PCB je 16,0 × 12,0 cm, s dvěma sloty SO-DIMM pro paměti (jeden je zespodu). Po dvou stranách desky jsou konektory, na horní hraně se pak nachází rozšiřující 40pinový konektor LS, specifikovaný v standardu 96boards. Co je na poměry ARMu zcela výjimečné, je plnohodnotný slot PCI Express 3.0 ×16 na protější hraně. Platforma Opteronu A1100 by totiž měla být podstatně blíže PC než klasické jednodeskové ARMy.

LeMaker Cello
LeMaker Cello

Deska by proto kromě podpory PCI Expressu v linuxovém jádře Aarch64 měla bootovat přes UEFI a podporovat standard ACPI (a také například virtualizaci s hypervizorem KVM). HuskyBoard měl být plně podporován v hlavním stromu jádra a Cello jet podle oficiálně zveřejněných informací s HuskyBoardem 100% softwarově kompatibilní. Běžet na něm má Debian, Red Hat (ARM) a CentOS 7.2.

 

Osazený Opteron A1120 je verze Seattlu se čtyřmi jádry Cortex-A57 taktovanými na 1,70 GHz, 2 MB L2 a 8 MB L3 cache. SoC nemá žádný grafický adaptér, takže buď budete muset běžet „bezhlavě“, nebo použít grafiku do slotu PCI Express jako u PC (musí mít otevřené ovladače, vývojář Red Hatu Marcin Juzskiewicz používal například Radeon 5450). Deska pobere dva moduly paměti DDR3, Opteron A1120 by měl podporovat SO-DIMMy na taktu 1600 MHz až do velikosti 8 GB (zde tedy celkem 16 GB). O podpoře ECC bohužel není nikde zmínka – čip ji má, zda je ale vyvedena do slotů, zatím není potvrzeno.

LeMaker Cello

Opteron A1120 nevyužívá bohužel v této desce ani zdaleka své možnosti. Kromě osazení jen dvou slotů pro paměti jsou také vyvedeny jen dva porty SATA (6,0 Gb/s) ze čtrnácti možných. Pro napájení připojených disků má deska konektor molex. Patrně kvůli výrobním nákladům také není vyveden 10Gb/s Ethernet – deska má jedno síťové rozhraní s rychlostí jen 1,0 Gb/s. Konektivitu pak doplňuje dvojice portů USB 3.0, čtečka MicroSD a microUSB určené pro ladění (sériová konzole). K dispozici je i JTAG.

Opteron A1120 má TDP 25 W (což je daň za čtyři jádra Cortex-A57, u nichž se asi na rozdíl od mobilních SoC počítá i s trvalou, nikoliv jen nárazovou zátěží), a bude tak potřebovat chlazení, na PCB můžete vidět vývod pro ventilátor. Chladič na fotografiích není, pravděpodobně by ale měl být přibalen (montážní otvory můžete vidět okolo procesoru). Napájení desky by dle specifikace 96boards mělo akceptovat externí adaptér s napětím 8–18 V.

 

Cena jde k devíti tisícům

Deska LeMaker Cello se již v tuto chvíli dá předobjednat, přičemž fyzicky má být dostupná v následujícím čtvrtletí (Q2 2016), kdy by objednávky měly být expedovány. Cena je bohužel poměrně vysoká, 299 dolarů (s daní 8900 Kč). Bude to tedy podobná jako suma, jakou má podle starších informací zhruba stát HuskyBoard (pro ten bohužel stále datum dostupnosti nemáme). Navíc si samozřejmě budete muset připočíst cenu za paměťový modul či dva. Tyto desky tudíž momentálně nejsou nic pro kutily či pro širší veřejnost – pokud tedy nejste ochotní pořizovat si i poněkud dražší hračky. Cílovou skupinou jsou vývojáři pracující na serverových aplikacích nad architekturou Aarch64, což je oblast, kde vývojářský hardware stává násobně větší peníze.

Zdroje: CNX Software, LeMaker, Youtube (Linaro BKK 2016)

Byl pro vás článek přínosný?