Hlavní navigace

Na trh přichází dostupné 1TB SSD od Mushkinu, v nové řadě disků Reactor

28. 11. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Trh s disky SSD se současnosti takzvaně konsoliduje. To řečí „sprostého lidu“ znamená asi ne úplně pozitivní fakt, že se koláč dělí hlavně mezi menší počet největších hráčů v oboru. Tak daleko jako v segmentu HDD to ale zdaleka ještě nedospělo a tak stále není nouze o menší soutěžitele. K těm u nás méně známým patří značka Mushkin. Ta nyní uvádí novou řadu SSD, nazvanou Reactor. Specifická bude zřejmě zaměřením na vysoké kapacity: zatím se totiž sestává z jediného modelu, kterému se na korbu vejde plný 1 TB.

Disk Mushkin Reactor je vyveden v obvyklém 2,5" formátu. Coby srdce má řadič Silicon Motion SM2246EN, což je spíše levnější značka zatím s menším rozšířením, než mají třeba čipy Marvell či SandForce. NAND by ovšem měla být typu MLC, nikoliv levnější TLC; disk také používá mezipaměť cache na bázi DDR3 o kapacitě 1 GB. Je použito klasické rozhraní SATA 6 Gb/s, disk má 7mm výšku vhodnou pro instalaci do notebooků. Těm by měla vyhovovat relativně nízká spotřeba při aktivitě (2 W), nicméně důležitá spotřeba klidová není úplně nejlepší, jaká může být. Má odpovídat 0,7 W.

  1TB disk Mushkin Reactor (Zdroj: Newegg)
1TB disk Mushkin Reactor (Zdroj: Newegg)

Co se výkonu týče, má sekvenční čtení dosahovat rychlosti až 560 MB/s, takže lze říct, že plně saturuje rozhraní SATA. Zápis už je o něco pomalejší, při sekvenčním přístupu má dosahovat na 470 MB/s. Při náhodném přístupu pak disk má vyvíjet výkon až 74 000 IOPS při čtení a 76 000 IOPS při zápise (čísla pro práci s 4KB bloky). Výrobce udává také údaj o statistické pravděpodobnosti závad, tzv. hodnota MBTF (střední doba mezi selháními) má dělat 1,5 milionu provozních hodin. Na disk se vztahuje tříletá záruka, ve specifikacích ale není uvedeno, zda je omezena nějakou hranicí co do objemu uskutečněných zápisů, jak tomu obvykle bývá.

 

Devizou tohoto disku oproti jiným 1TB modelům by mohla být cena. Například americký Newegg si za něj říká o 380 USD, v Evropě jej mají obchody za sumy od 350 EUR. U nás se disky Mushkin ve většině obchodů neobjevují (výjimkou je například TipHardware), nicméně při typickém přepočtu by česká cena dělala něco okolo 10 000 CZK.

To je o něco více nebo stejně, než kolik v současnosti dáte třeba za populární SSD 840 Evo se stejnou kapacitou – tedy alespoň v zahraničí, u nás jsou ceny 1TB modelu Evo o něco vyšší. Tento Samsung je ovšem na trhu už dlouhou dobu, zatímco Mushkin Reactor je novinkou; jeho ceny by mohly také časem klesnout níž. SSD 840 Evo je rovněž diskem používajícím paměti typu TLC, jež mají nižší životnost než MLC. Na druhou stranu, mnoho uživatelů zase více věří diskům od velkých výrobců spoléhajících na vlastní produkci NAND (jako je třeba Micron/Crucial a také Samsung) a tento faktor by mohl pociťovanou nevýhodu TLC převážit.

1TB disk Mushkin Reactor (Zdroj: Newegg) 1TB disk Mushkin Reactor (Zdroj: Newegg)

Zdroj: Mushkin (1, 2), KitGuru, Newegg

Byl pro vás článek přínosný?