Hlavní navigace

NEC L50W LED: konečně pořádné LEDky (minirecenze)

3. 1. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

V Extra PC jsme již několik LED projektorů testovali, vždy se ale jednalo spíše o takové dětské hračky. Nový NEC je ale trochu jinde - je sice trochu větší a vyžaduje síťové napájení (230 V), zato se ale chlubí svítivostí 500 lm, což je na LED lampu úctyhodné. (Ostatní LED projektory se většinou pohybují mezi 100-200 ANSI lumeny, klasické lampové projektory pak začínají na hodnotě 2000-2500 lm.) Důležité je, že projektor v běžném denním světle bez problémů "usvítí" obraz s metrovou úhlopříčkou, v dobře zatemněné místnosti se přiblížíte i ke třem metrům, což už stačí i na domácí kino. Takto vysoký světelný výkon již vyžaduje ventilátor (kapesní LEDkové modely bývají chlazeny pasivně), ten ale naštěstí není příliš hlučný a nebude vás rušit ani u filmu.

Objektiv chrání jednoduchý mechanismusOstření se provádí tímto kroužkemKompletní ovládání na projektoru nenajdete

Projektor se dá díky rozumnému rozlišení (1280 × 800) využít i na filmy, primárně však míří do firemního segmentu - ideální bude pro všechny kdo často cestují a potřebují mobilní projektor - hmotnost 1,2 kg je opravdu příjemná, v balení je také elegantní cestovní obal. Miniaturní je také membránový ovladač, což je ale trochu škoda, na projektoru kompletní ovládání nenajdete. Je tam pouze vypínač a tlačítko pro přepínání obrazových vstupů. Projektor je trochu neprakticky vyroben z lesklých černých plastů, to že bude přístroj neustále nevzhledně zapatlaný nepřímo přiznává i výrobce, který v balení dodává také lešticí hadřík.

V krabici je i elegantní cestovní obalNEC L50W LEDV tašce je pro ovladač speciální kapsa

Nový NEC umí promítat klasicky z HDMI a VGA, je ale také možné použít integrovaný přehrávač. Ten si poradí s obrázky, hudbou, běžnými videoformáty, titulky ale také s dokumenty - zvládne rozumně velké PDF  i PowerPointy. Přehrává z USB disku, SD karty a dokonce i z integrované gigabajtové paměti. Nezbytná data si tak můžete nachystat přímo do projektoru a notebook nechat doma. Přístroj tak může ušetřit často cestujícím prezentátorům další cenná kila. Při načítání z externích úložišť se ale loudá, zvláště když se snažíte přehrát větší videosoubory.

Potěšilo nás přehrávání z USB i SD karetNEC L50W LEDNEC L50W LED

Model L50W je vybaven také 2W reproduktorem, který může dobře posloužit v případě nouze. Žádné Hi-Fi od něj ale nečekejte. Obraz projektoru má skvělé barvy, rozumné je také rozlišení. V rychlejších scénách jsme ale zaznamenali mírné trhání. Přímo na filmy jej tedy doporučit nemůžeme. Při užívání v poměru 90% tabulky + powerpointy a 10% občasné filmy o víkendu se ale jedná o dobrý kompromis.

 

NEC L50W LEDNEC L50W LEDMenu je povedené, práce s většími soubory na USB je ale pomalá

Plusy / mínusy
mobilita
barvy
svítivost (na LED projektor)
přehrávání větších souborů z USB a SD
trhání obrazu v rychlejších scénách
Parametry
Cena 12 999 Kč včetně DPH
Názor 80%
Zapůjčil NEC Display Solutions
NEC L50W LED
typ projektoru DLP (LED)
rozlišení 1280 × 800 px
svítivost 500 lm (ANSI)
kontrast 2 500:1
repro 1× 2 W
životnost lampy 20 000 h
spotřeba (normální/eko/stand-by) 105/70/0,5 W
hlučnost (normální/eko) 38/32 dBA
vstupy HDMI, VGA, USB, miniUSB, SD slot, kompozitní video, audio
rozměry 226 × 174 × 43 mm
hmotnost 1,2 kg

 

Zkušenosti, zpracování

Kompletní fotogalerie

Projektor je velmi kompaktní Objektiv chrání jednoduchý mechanismus NEC L50W LED Ostření se provádí tímto kroužkem NEC L50W LED Kompletní ovládání na projektoru nenajdete NEC L50W LED Konektorová výbava není špatná Potěšilo nás přehrávání z USB i SD karet NEC L50W LED NEC L50W LED NEC L50W LED NEC L50W LED NEC L50W LED NEC L50W LED NEC L50W LED NEC L50W LED V krabici je i elegantní cestovní obal NEC L50W LED V balení je VGA a USB kabel Levný membránový ovladač náš příliš nenadchnul V tašce je pro ovladač speciální kapsa Obraz s metrovou úhlopříčkou je v nezatemněné místnosti stále dobře viditelný NEC L50W LED Menu je povedené, práce s většími soubory na USB je ale pomalá

DT24

 

 

přehrávání větších souborů z USB a SD

Byl pro vás článek přínosný?