Hlavní navigace

Nejlepší roky má Apple za sebou, zase se nedařilo. Prodal méně iPhonů, iPadů i Maců

25. 10. 2016

Sdílet

Zdroj: Redakce

Přestože jsou v absolutních číslech výsledky Applu působivé, ve srovnání s minulým rokem firma opět oslabila. Před pár hodinami totiž zveřejnila hospodářské výsledky za čtvrté čtvrtletí fiskálního roku 2016 a hlavní finanční ukazatele byly negativní.

Apple utržil 46,9 miliardy dolarů, což je ve srovnání s loňskem o 9 % méně. Čistý zisk ve výši 9 miliard znamená dokonce 19% pokles. Za celý účetní rok Apple utržil 215,6 miliardy (7,7% pokles) a skončil se ziskem 45,7 miliardy (14,4% pokles). Tržby Applu rostly jen v Japonsku (o 10 %) a Evropě (o 3 %), takže starý kontinent opět předběhl Čínu, která hlásí 30% propad.

Takhle bude vypadat nový MacBook Pro s OLED páskem
Takhle bude vypadat nový MacBook Pro s OLED páskem (foto: MacRumors)

Klesl zájem o všechny klíčové produkty. Apple prodal 45,5 milionu iPhonů (5% pokles) a navíc na nich utržil o 13 % méně než loni. Dále prodal 9,3 milionu iPadů, kterých sice bylo o 6 % méně než loni, ale do kasy přinesl stejně (lidé kupovali dražší modely). Macy zažily největší sešup, 4,9 milionů prodaných počítačů znamená 14% pokles kusových jednotek a 17% propad tržeb. Ostatní produkty, kam Apple řadí hodinky, TV, Beats, iPody a jiné příslušenství, hlásí dokonce 22% pokles tržeb.

Jedinou rostoucí oblastí jsou služby (iCloud, Music, Care, Pay a další). Do firemní pokladny přinesly 6,3 miliardy dolarů, o 24 % více než loni.

Překvapil především pokles zájmu o iPhony. Nové Sedmičky se již stihly do zmíněného čtvrtletí projevit (prodej odstartovat v září), přesto jsou jejich výsledky slabší než v případě loni podceňované generace 6S. Apple ale horší výsledky čekal, vešel se do svých předpovědí tržeb, které měly být mezi 45,5 a 47,5 miliardy dolarů.

 

Pro první čtvrtletí fiskálního roku 2017, a tedy i nejsilnější vánoční období, Apple vyhlíží tržby mezi 76 a 78 miliardami dolarů. Pokud finančnímu šéfovi firmy Lucovi Maestrimu predikce vyjde, znamenalo by to opětovný růst. Letos v prvním kvartálu firma utržila 75,9 miliardy. Pomoci by měly i nové počítače, ty firma představí během čtvrtečního večera. Víme již o novém MacBooku Pro s dotykovou OLED obrazovkou a čtečkou otisků. Prozradil ji sám Apple v macOS.

Zdroj: Apple

Byl pro vás článek přínosný?