Hlavní navigace

Noctua nabízí nízkoprofilový chladič pro procesory s TDP až 140 W

11. 3. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Rakouskou společnost Noctua, která se zabývá vývojem a prodejem procesorových chladičů a ventilátorů, nemusíme pravidelným čtenářů představovat. Jejich výrobky patří většinou k tomu nejlepšímu na trhu. Před nedávnem se výrobce začal orientovat na celkem opomíjenou skupinu chladičů určenou do stísněných počítačových skříní. Nejnovější přírůstek do této kategorie nese označení Noctua NH-L9x65.

Novinka měří 95 × 95 × 51 mm a váží 340 gramů. S osazeným ventilátorem výška i hmotnost o něco povyrostou, stále se však bude jednat o velmi kompaktní chladič. Základna je vyrobena z mědi a je poniklovaná. Rychlý odvod tepla zajišťují čtyři heatpipe.

 

Pasivní část je tvořena hliníkovými žebry. Její ochlazování má na starosti dodávaný 92mm ventilátor umístěný na vrchu. Jeho rychlost lze regulovat v rozmezí 600 až 2500 otáček za minutu. Při dosažení horní hranice otáček by měl ventilátor produkovat maximálně 23,6 dBA.

Chladič je kompatibilní se všemi dnešními sockety. Výrobce uvádí, že by měl uchladit dokonce procesory Intel určené do patice LGA2011 s TDP 140 W. Podmínkou je zajištěný velmi dobrého přísunu studeného vzduchu do skříně. Přesto bychom tuto novinku raději doporučili pro energeticky méně náročné procesory.

Společně s tímto chladičem představil výrobce také nový ventilátor NF-A6x25 PWM. Jak již napovídá označení, jedná se o model s průměrem 60 mm a tloušťkou 25 mm. Jeho rychlost budete moci regulovat v rozmezí 550 až 3000 ot. / min. Hlučnost by neměla překročit hranici 20 dBA. Uplatnění najde tento model především v HTPC skříních, případně NASech.

Obě novinky dorazí na trh v následujících dnech. Chladič NH-L9x65 má stanovenou cenu na 44,90 € (cca 1300 Kč), na ventilátor si připravte 14,90 € (cca 410 Kč). Na oba produkty poskytuje výrobce šestiletou záruku.

Zdroj: Noctua

Byl pro vás článek přínosný?