Hlavní navigace

Noctua představuje novinky. Je libo ventilátory s certifikací IP67?

15. 5. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Ventilátory rakouské společnosti Noctua patří mezi to nejlepší na trhu. Nízká hlučnost, dlouhá životnost a šestiletá záruka jsou vlastnosti, které zajistili těmto ventilátorům jejich oblibu u uživatelů. Jedinými nevýhodami je vysoká cena a barevné provedení, které má spoustu odpůrců. Výrobce nyní představil dvě nové řady ventilátorů – Redux a IndustrialPPC.

Noctua Redux

Řada Redux je odvozena od současných ventilátorů Noctua. Největší změnou prošel design, který již nespoléhá na barevnou kombinaci hnědých lopatek a béžového rámečku. Kombinace černé a šedé bude vyhovovat většině zákazníků. Design ale není jediným rozdílem, změnou prošla i konstrukce. Rámeček bohužel postrádá drážky, které zlepšují průtok vzduchu, gumové antivibrační podložky a další vylepšení, které najdete u standardních ventilátorů Noctua.

Noctua Redux Noctua Redux  Noctua Redux

Ventilátory Redux jsou samozřejmě nabízeny v několika rozměrových variantách – 80, 92, 120 a 140mm. Vybrat si můžete i mezi třípinovým či čtyřpinovým konektorem. Modely s menšími konektory samozřejmě postrádají PWM regulaci. Maximální rychlost se pohybuje v závislosti na verzi v rozmezí 700 – 1500 ot. / min. Dobrou zprávou je cena, která je o dost nižší než u předchůdců. Cena se pohybuje v závislosti na rozměru a provedení v rozmezí od 10,90 € do 15,90 € (cca 450 Kč).

Noctua IndustrialPPC

Druhá představená řada nesoucí označení IndustrialPPC je určena pro průmyslové počítačové systémy, které pracují v náročných podmínkách. Tentokrát jsou k dispozici pouze dvě rozměrové varianty – 120 a 140mm. Rámeček i lopatky jsou vyrobeny z odolného polyamidu, který je navíc vyztužen skelnými vlákny. Inovace se dočkal také motorek, který je nyní třífázový. Díky tomu je chod ventilátoru stabilnější než u jednofázových modelů.

Noctua IndustrialPPC Noctua IndustrialPPC Noctua IndustrialPPC

Maximální rychlost 3000 ot. /min platí pouze na dva vybrané modely, ostatní se budou muset spokojit „pouze“ s 2000 otáčkami. Díky kvalitní a odolné konstrukci získaly ventilátory z řady IndustrialPPC certifikaci IP67, která zaručuje odolnost vůči vodě a prachu. K dispozici jsou i levnější a méně odolné modely s certifikací IP52. Porovnání se současnými ventilátory a s řadou Redux najdete v tabulce níže.

Noctua Redux a IndustrialPPC

Cena 29,90 € (cca 850 Kč) se vám může zdát vysoká, musíte však myslet na to, že se jedná především o vysoce odolné ventilátory určené do průmyslového prostředí.

 

Ventilátory Noctua Redux a IndustrialPPC zatím nenabízí žádný český eshop. Výrobce potvrzuje, že neusíná na vavřínech a neustále intenzivně pracuje na inovacích a nových modelech ventilátorů a také chladičů.

Zdroj: Noctua

Byl pro vás článek přínosný?