Hlavní navigace

Nová generace SSD s pamětí 3D XPoint bude už příští rok, Intel ukázal výkon

19. 8. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Minulý měsíc představily firmy Intel a Micron svou technologii nevolatilních pamětí 3D XPoint. Ty udržují svůj obsah bez napájení podobně jako NAND a mohou tedy být trvalým úložištěm, zároveň mají ale mnohem větší výdrž a také výkon, čímž se blíží k pamětem DRAM – ovšem s mnohem vyšší hustotou záznamu a nižší cenou za GB. Nejde sice o první takovou nevolatilní paměť, převratné je na ní ale to, že by měla být velmi blízko k reálnému nasazení. Na konferenci IDF nyní Intel oznámil, že SSD s touto technologií si budete moci pořídit už příští rok.

Na IDF Intel tato budoucí úložiště tak trochu poodhalil, byť do uvedení finálních produktů je ještě dlouhá doba. Intel oznámil, že disky založené na paměti 3D XPoint (zřejmě bychom o nich mohli mluvit jako o zcela nové generaci SSD) budou na trhu k mání pod komerčním označením Optane. Prodávat se pod tímto jménem budou jednak SSD v podobě modulů s rozhraním DIMM (pro nevolatilní paměti už má JEDEC zvláštní standard NVDIMM). Taková budou komunikovat přímo s paměťovými řadiči serverových procesorů, což umožní velmi vysoké přenosové rychlosti. Kromě toho ale mají existovat i obyčejnější SSD Optane určená pro standardní rozhraní PCI Express. Ty už by se mohly uplatnit i v běžném PC.

IDF 2015: Intel oznamuje SSD Optane založené na pamětech 3D Xpoint (Zdroj: AnandTech)
IDF 2015: Intel oznamuje SSD Optane založené na pamětech 3D Xpoint (Zdroj: AnandTech)

Podle prezentace Intelu by se SSD Optane s pamětí 3D XPoint měla na trhu objevit už příští rok, což je hodně dobrá zpráva. Není ovšem jasno, v jakých segmentech. Rozjezd by měl bez překvapení začít dražšími produkty pro servery, Intel ale přímo zmínil, že postupně se mají úložiště Optane dostat i do notebooků. Nevíme ale, jak dlouho má toto rozšíření 3D XPointů shora nabídky směrem dolů trvat. Je tedy možné, že v roce 2016 se objeví Optane ještě jen v hodně drahých kategoriích pro servery a dostupnější modely pro PC by byly až v roce 2017 nebo později. Doufejme ale, že to půjde rychleji. Intel také zmínil, že bude produkovat řadiče pracující s pamětí 3D XPoint, což by mělo znamenat, že časem se takové disky objeví i od dalších výrobců.

Nedošlo ale jen na papírové (respektive PowerPointové) plány. Intel na IDF představil funkční prototypy zatím neodhaleného disku Optane. Ten byl při prezentaci údajně testován naživo a srovnán se serverovým SSD Intel DC P3700, což je velmi rychlé úložiště na bázi NVMe, na němž je založen i desktopový Intel SSD 750. Jaké rozhraní či architekturu prototyp Optane používal, nevíme, nedošlo ovšem na testy sekvenčních rychlostí, pouze na výkon v náhodném přístupu, tzv. IOPS. Hodnoty v této disciplíně ale vypadají hodně dobře, byť šlo údajně ještě o raný vzorek.

Optane dává nafrak SSD Intel DC P3700 (Zdroj: PC Perspective)

Optane dává nafrak SSD Intel DC P3700 (Zdroj: PC Perspective)
Protoryp disku Optane dává na frak SSD Intel DC P3700 (Zdroj: PC Perspective)

Optane v předvedených testech vykazoval až sedminásobný výkon oproti DC P3700. Při testech se zátěží míchající čtení a zápis v poměru 70/30 a hloubkou fronty osm položek byl Optane rychlejší víc jak pětkrát (místo circa 80 000 IOPS podával výkon 400 000 IOPS). Nová architektura s pamětí 3D XPoint však ukazuje slibný výkon v obtížných situacích, kdy NAND lidově řečeno „padá na hubu“. Při čtení s frontou zkrácenou na jedinou položku (takže je po disku požadován vždy jen jeden blok dat naráz bez možnosti nějaké optimalizace přístupů) se rozdíl mezi DC P3700 rozevřel na sedminásobek. Konvenční disk dosahoval jen 10 600–10 700 IOPS, kdežto Optane podstatně vyšších 76 600–77 000 IOPS.

 

Zpráva o tom, že disky s pamětí 3F XPoint budou k mání možná už za rok je jistě pozitivní. Na druhou stranu je také třeba krotit očekávání. Zatím nevíme, jak rychle se dostanou do pro nás důležitých kategorií disků – je možné, že na trhu budou brzy, ale dlouho zůstanou drahou záležitostí pro sektor „enterprise“. Z informací od Intelu a Micronu to vypadá, že ani jedna z těchto firem nechce toutu novinkou plně nahradit NAND v nějakém kratším horizontu. Výrobci asi naopak budou chtít získat ze stávajících technologií zpět co nejvíce peněz, než budou nuceni přejít na novou generaci. V levných SSD, nemluvě už o klíčenkách nebo paměťových kartách, tedy asi NAND vydrží ještě hodně dlouho.

Zdroje: AnandTech (1, 2), PC Perspective

Byl pro vás článek přínosný?