Hlavní navigace

Nová nabídka Start pro Windows RT se stala znamením smrti. Jak vypadá?

28. 9. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Musím říct, že Surface stárne velmi pomalu. Výkon není oslnivý, ale je stále stejný jako v době, kdy vstoupil na trh. Koncept aktivních dlaždic zůstal nepřekonán, pouze situace s aplikacemi se výrazně nezlepšila. Na denní rutinu se však stále jedná o zařízení, které se nachází na stejné úrovni jako před lety a kde se nemusím bát o bezpečnost, protože aktualizace skrze Windows Update stále proudí. A že mi zůstanou „jen“ Office 2013? To není hendikep. Speciálně můj kus zažil několik pádů na zem, ale díky skvělému provedení drží pohromadě a je skoro bez škrábanců.

Nový Start pro Windows RT je k dispoziciPřepnutí mezi podobami nabídek vyžaduje odhlášení uživatele
Přepnutí mezi podobami nabídek vyžaduje odhlášení uživatele 

Přesto se v tuto chvíli oficiálně jedná o produkt s výběhovým operačním systémem. Windows RT neodstartovala a ve skoro nezměněné podobě se pouze dožijí ukončení podpory. Upgrade na Windows 10 majitele zařízení s Windows RT nečeká, Microsoft nicméně přislíbil aspoň menší aktualizaci, která především dodá novou nabídku Start.

Podle nové terminologie obsažené v systému se Úvodní obrazovka nyní nazývá obrazovka Start, menší varianta pak klasicky nabídka Start. Systému bychom dnes měli říkat Windows RT 8.1 Update 3.

Nikoli však tu z Windows 10. Souvisí to s novým API, jenž už starý systém nedostane, takže v něm ani nespustíte nejnovější aplikace určené pro Desítky. Což zatím velký problém není, ale za pár měsíců by to už mohlo být více znatelné. Zpátky ke Startu. Bez jakýchkoli fanfár byla příslušná aktualizace potichu vydána. Od 16. září je k dispozici pod označením KB3033055.

Máte-li zapnuté automatické aktualizace, dostupnost vám systém oznámil slovy „Nabídka Start se vrátila!“ Spekulace nebyly mimo, nejedná se o nabídku Start z Windows 10, připomíná jednu ze starších podob, které jsme spatřili během vývoje Desítek. Jedná se však stále o hybrida nabídky ze Sedmiček, přičemž ve druhé části dostávají prostor také aktivní dlaždice.

 

Hodnocení? Myslím, že nejde o něco, z čeho by majitelé zařízení s Windows RT měli mít radost. Budu-li předpokládat, že i vzhledem k omezenému desktopovému režimu budete zařízení s Windows RT používat skoro výhradně jako tablet, tak v tom vám lépe poslouží původní Úvodní obrazovka. Přepnutí mezi dvěma podobami nabídky navíc vyžaduje odhlášení, takže rychlé přepínání podle potřeby vypadlo ze hry. Netuším, koho tak chtěl Microsoft nadchnout. Nebo vám nový Start připadá užitečný?

Nová nabídka Start pro Windows RT
Nová nabídka Start pro Windows RT

Zdroj: Microsoft

Byl pro vás článek přínosný?