Hlavní navigace

Novinky: Avast Free Antivirus 7.0.1466, foobar2000 1.1.14a a další

24. 8. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Avast Free Antivirus 7.0.1466 CZOficiální stránka

Tuzemský antivirový program jistě dobře znáte, vždyť Avast se proslavil na celém světě. Jeden z nejpoužívanějších bojovníků s viry a jinou digitální havětí obdržel v tomto týdnu porci oprav, které si zaslouží aspoň chvilku pozornosti. Dobrou zprávu máme pro majitele Outlooku. Zásuvný modul pro poštovního klienta byl měl být mnohem stabilnější a výkonnější. Neméně důležité jsou opravy problémů způsobujících tzv. modré obrazovky smrti. Ani paměťové úniky nevítáme s otevřenou náručí, takže jsme rádi, že se jich vývojáři snaží zbavit.

Antivir konečně nepadá, když používáte modul Webová reputace v Internet Exploreru. Ani se náhodně a nevyzpytatelně nepřepíná do režimu SafeZone, který je ovšem přítomný jen v placených edicích. Nefunkčnost skriptového štítu ve Chromu bohužel přetrvává. Vzhledem k tempu vývoje prohlížeče je prý těžké se s tím vyrovnat, na nápravu si tak počkáme zřejmě až do osmé řady Avastu.

 

Wuala (Basel) CZOficiální stránka

Cloudu se v budoucnu nejspíš nevyhneme, aspoň máme na výběr mezi řadou poskytovatelů úložišť. Obvykle si vybíráme podle toho, co služba nabízí, tedy kolik toho umí a v neposlední řadě nás zajímá, jaké zabezpečení bude chránit naše soubory. Ačkoli máme hodně rádi Dropbox, tato služba byla zkompromitována vícekrát, než by se nám bývalo líbilo. Wuala se opět zaměřuje na zálohování a synchronizaci dat, poskytuje také klienty pro všechna možná zařízení. Ten pro Windows doznal v posledním pár vydání úprav, především byl přepracován vzhled pro jednodušší obsluhu.

 

Snad vás potěší, že klient obsahuje český překlad. Kromě lepšího výkonu Wuala boduje především šifrováním, kterým soubory ochrání ještě ve vašem počítači. I kdyby pak někdo v cloudu vaše data našel, nepřečte si je. Tvůrci se sympaticky řídí heslem „vaše data zůstanou vaše“. K dispozici máte přirozeně i sdílení, sdílet však budete skutečně jen s kým chcete.

 

foobar2000 1.1.14a ENOficiální stránka

Zajímá vás, co se děje u populárního hudebního přehrávače, který vyniká rychlostí, jednoduchostí, kvalitou zpracování zvuku a vysokou mírou rozšiřitelnosti? Vlastně nic moc zásadního, vývoj se poslední měsíce zabývá opravováním chyb, případně tvůrce přidává a vylepšuje kompatibilitu s různými zvukovými formáty. Ostatně, co vylepšovat na věci, která v některých očích funguje úplně dokonale. Foobar2000 těží z velmi dobré rozšiřitelnosti, program si můžete od základu přestavět pomocí doplňků.

S konfigurací si lze hrát v podstatě nekonečně dlouho, kdyby se vám do úprav pouštět nechtělo, můžete vyzkoušet některý z již hotových výtvorů povalujících se všude po internetu. K podporovaným kodekům se nově zařadil Opus Interactive Audio.

 

Skip Metro Suite 1.2.0.1 ENOficiální stránka

Kdyby vám náhodou vadily některé funkce určené pro dotekové obrazovky, můžete je vypnout. Sice ne oficiální cestou, ale i pro Windows 8 existuje nástroj od třetí strany, který to slibuje. Ačkoli si nemyslíme, že by předělaná nabídka Start měla být zkázonosnou inovací, se Skip Metro Suite se jí můžete zbavit. Tedy, ne úplně, ale počítač po startu ukáže plochu. Pokračovat můžete například vypnutím Šému, v neposlední řadě vyřaďte funkce ukryté v rozích obrazovky. Ale pozor, tímto krokem zrušíte možnost přejít myší do nabídky Start. Mějte proto po ruce alternativní tlačítko na hlavním panelu.

Když aktivujete všechny předvolby, zůstane vám ve Windows 8 prakticky jen desktop, jak ho znáte z Windows 7. Pokud vám takový stav vyhovuje, neváhejte a Skip Metro Suite vyzkoušejte.

 

Mirekusoft Install Monitor 1.1.98 ENOficiální stránka

Naneštěstí neexistuje způsob, jak aplikace donutit, aby se z počítače na příkaz odporoučely se vším všudy. To ony ne, často po sobě zanechají spoušť v registru a na disku, takže to po nich musíte uklízet ručně. Ani nástroje jako Mirekusoft Install Monitor nejsou skutečným řešením, vždyť jenom slouží k nápravě následků. Jenže co nám nakonec zbude, než nějaký nástroj použít. Ten uvedený tradičně dohlédne na to, aby se program z vašeho počítače vždy odinstaloval důkladně. Můžete si zde pěkně prohlížet instalační záznamy.

Mirekusoft Install Monitor vám pomůže také v bezvýchodných situacích, kdy se aplikace neodinstalovala korektně. Funguje na pozadí, kde sleduje, jak instalujete. Když se pak podíváte do detailů víte přesně, kam instalační všude program zasáhl. Pár položek vytvořil v registru, nějaké soubory vám šoupl na disk.

 

Další důležité novinky:

Tip na starší software

USB Disks Access Manager 1.0 ENZrcadlo

Pokud se zajímáte o bezpečnost, můžete namítnout, že dnešní velmi rozšířené flash disky představují potenciálně vysoké riziko, jak si do počítače zatáhnout breberky. Máte pravdu, ale kompletně vypínat USB porty je příliš extrémní řešení, kterým se připravíte o veškerý komfort. Flash disky jsou zkrátka fajn, těžko se místo nich přeorientujete třeba na přepisovatelné CD nebo DVD. Přenos dat skrze USB port ale můžete ovládnout. USB Disks Access Manager vám umožní nastavit je tak, abyste obsah na USB klíčence mohli procházet, současně zde ale zakáže ukládání dat.

Nestane se tak, že by někdo přenesl citlivá data z vašeho počítače. Kdyby vám toto opatření nestačilo, můžete v programu zakázat detekci připojených přenosných úložišť. Jak již ale bylo řečeno, tento scénář je extrémní. Aplikace se nemusí instalovat.

Byl pro vás článek přínosný?