Hlavní navigace

Nový open source program pro taktování grafik Nvidia. Pro ty co neradi „bloat“

13. 8. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Zásadou „udělej si sám“ se rozhodl řídit jeden softwarový vývojář, když se mu zachtělo přetaktovat grafickou kartu GeForce GTX 970. Obvyklé grafické aplikace dodávané výrobci karet mu však přišly příliš přeplácané, rozbujelé (jak se říká anglicky, „bloated“), nevkusné nebo nekvalitní, a tak se rozhodl napsat svou vlastní minimalistickou alternativu pomocí reverzního inženýrství. Výslednou aplikaci i se zdrojovým kódem pak zveřejnil, takže si ji můžete (v případě, že máte podobné preference) vyzkoušet, nebo ji použít ve vlastním programu.

Aplikace s asi až moc prostým názvem overclock.exe běží čistě v příkazové řádce a je skutečně minimální, nemá ani žádné požadavky až na nainstalované ovladače pro grafiku. Program přetaktování nastavuje přes oficiální ovladače a používá k tomu stejné rozhraní NvAPI jako programy typu MSI Afterburner a podobné. Funkce, které tyto utility volají, jsou ale nezdokumentované a Nvidia vám je zřejmě odhalí jen proti podepsání NDA (pokud vám vůbec přístup schválí). Osoba používající na Wordpressu (kde je nová utilita publikována spolu s popisem její tvorby) přezdívku „2pkaqwtuqm2q7djg“ tak musela k vyslídění přístupu k přetaktování zanalyzovat MSI Afterburner v debuggeru. Pomohly ale i částečné informace, uniklé dříve z neveřejné dokumentace.

K reverznímu inženýrství MSI Afterburneru posloužil nástroj OllyDbg
K reverznímu inženýrství MSI Afterburneru posloužil nástroj OllyDbg

 

Pokud se zajímáte o podobné druhy programování, pak pro vás možná bude zajímavý hlavně popis práce, jejíž výsledkem program overclock.exe je spolu se zveřejněným kódem. Ten je uvolněn pod svobodnou licencí WTFPL 2.0 (zkratka pro „Do What The Fuck You Want To Public License“), která je maximálně permisivní pro další použití.

Open source program pro taktování grafik Nvidia od „2pkaqwtuqm2q7djg“
Open source program pro taktování grafik Nvidia od „2pkaqwtuqm2q7djg“

Zkompilovaný program pro Windows je na blogovém zápisku přiložen (soubor je ovšem přejmenován na příponu jpg, Wordpress totiž spustitelné přílohy neumožňuje). Má ovšem méně široké možnosti, než uzavřené utility. Podporuje jen nastavení taktu GPU a grafické paměti – pokud jej tedy někdo další na základě zveřejněných informací nerozšíří. Takty upravujete zadáním kladných nebo záporných hodnot v MHz coby argumentů příkazu (syntax je „overclock.exe [+/- GPU MHz offset] [+/- RAM MHz offset]“); patrně bude nutné příkaz spustit coby správce. Teoreticky by se program možná dal upravit i pro použití na Linuxu, pokud tedy na této platformě ovladače poskytují potřebné funkce se stejným použitím.

 

Programem jdou očividně taktovat i mobilní GPU (autor kódu vyzkoušel GeForce GT 650M), nicméně funkčnost závisí na ovladačích. Pokud tedy Nvidia toto API u určitého GPU zablokuje, open source program k jeho nastavení vám nepomůže. Touto cestou tedy zřejmě nebude možné jednoduše překonat překážky, které Nvidia přetaktování mobilních GPU v poslední době klade.

Zdroje: 2pkaqwtuqm2q7djg, PC Perspective

Byl pro vás článek přínosný?