Hlavní navigace

Nvidia prý do notebooků chystá GeForce GTX 990M, značně rychlejší než GTX 980M

10. 8. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Čas neúprosně běží a brzy již tomu bude rok, co Nvidia přišla s kartami GeForce GTX 970M a GTX 980M pro notebooky. Tím pádem už pomalu vzniká i prostor pro nějaký nový model, který by je mohl nahradit na špičce její mobilní nabídky. Podle zpráv, které dnes přinesl web Fudzilla, už Nvidia na nové kartě skutečně pracuje. Má se stále ještě jednat o 28nm produkt, nikoliv o GPU z příští FinFETové generace, díky čemuž by tato karta mohla být uvedena ještě letos.

Podle Fudzilly se novinka bude jmenovat GeForce GTX 990M, což by ji také zřetelně spojovalo se současnou generací Maxwellů. Použito v ní údajně má být znovu GPU GM204, tedy stejný čip jako v GTX 970 a GTX 980. To je možná menší zklamání, pokud jste čekali, že by Nvidia do notebooků pustila čip GM200. GM204 má ale samo ještě v mobilní oblasti rezervy, jelikož model GTX 980M ho má oříznutý jen na 1536 stream procesorů (75 %) z 2048, které má čip u desktopových karet. GeForce GTX 990M tedy pravděpodobně bude mít stream procesorů více, i když zda by třeba mohla mít GPU plně aktivované, zatím netušíme.

Nvidia GeForce GTX 980M
Nvidia GeForce GTX 980M s čipem GM204

Jako daň by ale GeForce GTX 990M také mohla mít vyšší spotřebu. Fudzilla asi ještě nezná přesné TDP, jelikož píše, že by mohlo být někde mezi 100 W (což je hodnota připisovaná GTX 980M) až hodně vysokými 185 W. Toto však může být jen odhad na základě toho, že má jít o kartu s vyšším výkonem. Je klidně možné, že se TDP povede přibližně zachovat například pomocí snížení napětí nebo tříděním a výběrem čipů s nižší spotřebou.

 

Nicméně vyšší spotřebě a potažmo nárokům na chlazení by mohlo nasvědčovat to, že podle Fudzilly se GPU bude pájet rovnou na desku notebooku. Možná tedy nebude dostupné ve vyměnitelných modulech MXM, takže jím ani nebude možné upgradovat existující notebooky.

GeForce GTX 990M by pole Fudzilly měla být vydána tak, aby byly notebooky s ní na trhu dostupné v čase vánočních prodejů. Samotné uvedení by ale mohlo přijít rychleji, údajně bychom se o tomto modelu mohli více dozvědět už v září. Podle Fudzilly by mohl být nepříjemně drahý, snad až dvakrát tolik co GTX 980, to bych ale opět bral s hodně velkou rezervou. Dle tohoto webu by totiž také výkon měl být hodně vysoký – údajně je podle některých zdrojů bližší GTX 980M ve SLI než GTX 980M. Ale to by karta musel mít v podstatě výkon plného desktopového modelu či vyšší, což by znamenalo na notebook brutální spotřebu, takže v tomto směru si raději skutečně počkejme na nějaké konkrétnější a zaručenější informace o specifikacích.

Zdroj: Fudzilla

Byl pro vás článek přínosný?