Hlavní navigace

Nvidia už v ovladačích podporuje externí grafiky připojené na Thunderbolt 3

27. 1. 2016

Sdílet

Zdroj: Redakce

Do technologie Thunderbolt, která je do jisté míry proprietární (nestandardizovanou) formou rozhraní PCI Express po kabelu, byly od počátku vkládány naděje, že umožní připojování externí grafické karty k notebookům. S loni uvedeným Thunderboltem 3 se tento druh hardwaru zdá se konečně rozšíří, ačkoliv zatím jde stále spíše o záležitost exponátů na technologických výstavách. Znamením jeho příchodu jsou zřejmě ovladače verze 361.75, které pro svá GPU nyní vydala Nvidia. Mezi přidanými funkcemi se totiž objevila právě podpora pro grafické karty připojené přes Thunderbolt 3.

Ovladače 361.75 mají označení „Game Ready“, takže jde v podstatě o beta verzi (ovšem s certifikací WHQL). Podobně je na tom stav podpory pro Thunderbolt 3, tato funkce je zatím také v stádiu beta. Vzhledem k tomu, že jde o celkem zásadní změnu v integraci GPU do systému (navíc s potenciálem pro problémy, například kvůli odpojování a připojování za chodu), je možné, že fungování může být zprvu omezené a vyladění si vyžádá delší čas. Nicméně prvotní možnost tuto technologii použít už je tímto na místě.

Podpora se netýká všech momentálně prodávaných modelů. V doprovodném textu Nvidia píše, že je pamatováno na grafiky série GTX 900 (tedy od GTX 950 výše, v což se řadí také GeForce GTX Titan X založený jako GTX 980 Ti na čipu GM200), tedy druhou vlnu GPU Maxwell s čipy GM20x. Kromě toho jsou podporovány také desktopové Maxwelly první generace, karty GeForce GTX 750 Ti a GTX 750. Nižší modely ani ty z generace Kepler podporu nemají.

Prototypy externích grafik pro Thunderbolt 3 od Inventecu (Zdroj: Gizmodo)
Prototypy externích grafik pro Thunderbolt 3 od Inventecu (Zdroj: Gizmodo)

Výrobci notebooků (MSI, Dell, Asus), kteří externí boxy pro desktopová GPU zatím vydali, používají pokud vím různé proprietární konektory, takže pro ně tato novinka zatím není příliš důležitá. Ovšem například MSI již loni v létě avizovalo, že by chtělo pro tento účel Thunderbolt 3 využít a dotyčné produkty by možná mohly být dostupné letos.

 

 

Od tohoto rozhraní bychom se mohli dočkat mimo jiného určité širší kompatibility mezi notebooky a doky s GPU, takže by externí grafiky již nefungovaly již jen s jediným pro ně určeným laptopem. Thunderbolt 3 pro GPU nabízí konektivitu PCI Express 3.0 ×4 (40 Gb/s), což je sice jen čtvrtina proti kapacitě desktopového slotu ×16, již se s ní ale dá pracovat. Dok by měl také stejným kabelem umět připojený notebook napájet a poskytovat i rozhraní USB pro periférie.

Intel Thunderbolt 3 (Computex 2015)
Intel Thunderbolt 3 (Computex 2015)

Ovladače můžete stahovat na obvyklých místech, poznámky k vydání jsou zde. Kromě příprav pro Thunderbolt 3 obsahují jako obvykle také nové či aktualizované profily SLI pro hry (Tom Clancy's The Division, Rise of the Tomb Raider) či opravy chyb.

Zdroj: The Tech Report

Byl pro vás článek přínosný?